Svemir

"Vilinski konjic" istraživaće porijeklo čovječanstva

"Vilinski konjic"  istraživaće porijeklo čovječanstva
Foto: Foto: NAsa | "Vilinski konjic" istraživaće porijeklo čovječanstva

NASA planira poslati dron nazvan "Vilinski konjic" na Titan, najveći Saturnov mjesec, rekla je ta agencija najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčeva sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

Danas s ponosom najavljujem da će naša iduća misija Vilinski konjic istraživati najveći Saturnov mjesec Titan, rekao je najviši činovnik NASA-e Jim Bridenstine u videotelekonferenciji.

Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf s četiri propelera, krenut će 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

Vilinski konjic, koji ima nuklerani pogon, biće prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

Titan je drukčiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevu sistemu i najsličniji je s ranom Zemljom, dodao je Bridenstine.

Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivaće nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg života, rekao je.

Vilinski konjic četvrta je misija istraživanja Sunčeva sistema u okviru NASA-ina programa "New Frontiers", nizu misija koje uključuju i sonde Novi horizonti lansiranu 2006. kako bi proučavala Pluton i OSIRIS-Rex , lansiranu 2016. za proučavanje asteroida Benu.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije