Svemir

Zvanično osnovana Svemirska agencija Turske

Zvanično osnovana Svemirska agencija Turske
Foto: Ilustracija | Zvanično osnovana Svemirska agencija Turske

Odlukom koju je potpisao predsjednik Turske RedžeTajip Erdoan zvanično je osnovana Nacionalna svemirska agencije Turske.

U Službenom listu Republike Turske danas je objavljena Odluka o osnivanju nacionalne svemirske agencije, kojom su ustanovljeni principi i procedure koje se odnose na dužnosti i ovlasti agencije.

Prema dužnostima i ovlastima koje su navedene u odluci, agencija će kao pravni subjekt imati administrativnu i finansijsku autonomiju i zaseban budžet. U skladu s politikama koje određuje predsjednik Turske, agencija će raditi na pripremi i implementaciji Nacionalnog svemirskog programa.

Agencija, koja će biti vezana za Ministarstvo industrije i tehnologije Republike Turske, radiće na pripremi strateških planova i raspodjele resursa u vezi s temeljnim principima i pristupima, ciljevima i prioritetima te kriterijima učinkovitosti u oblasti svemirske i vazduhoplovne nauke i tehnologije.

Misija i obaveze Svemirske agencije Turske biće, između ostalog, razvoj konkurentne svemirske i vazduhoplovne industrije, širenje upotrebe svemirskih i vazduhoplovnih tehnologija u skladu s nacionalnim interesima i prosperitetom društva, jačanje kapaciteta i sposobnosti, dobijanje postrojenja i tehnologija koje će omogućiti nezavisan pristup svemiru, rad na neophodnim projektima koji će doprinijeti da i drugi sektori nacionalne industrije imaju koristi od stručnog iskustva u oblasti svemirske i vazduhoplovne tehnologije.

Kada je riječ o upravljanju, u Odluci je navedeno kako će Upravni odbor Svemirske agencije Turske činiti sedam članova. Upravni odbor će biti najviši organ agencije, a predsjednik agencije će ujedno predsjedavati i upravnim odborom.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank ranije je izjavio kako će svemirska agencija, prateći nacionalne interese Turske, uspostaviti sistem koordinacije i kontrolisanja kada je riječ o svemirskom sektoru. Naglasio je kako je primarni cilj usmjeriti taj sektor, koordinirati i iz jedne ruke upravljati međunarodnim odnosima.

Turska se inače od 2000. godine fokusirala na svemirsku tehnologiju, tačnije na proizvodnju osmatračkih satelita. U tom periodu proizvedeni su turski sateliti BILSAT, RASAT i GOKTURK-2, od kojih su neki već sedam godina u svemiru.

Turska je 2014. započela s projektima satelita TURKSAT 6A i IMECE, a satelit Turksat 6A pružati uslugu komunikacije na širokom području od Evrope do Indije. Model ovog satelita biće spreman do kraja 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije