Banja Luka

10 tona smeća ispred HE Bočac

10 tona smeća ispred HE Bočac
Foto: Vladimir Stojaković | 10 tona smeća ispred HE Bočac

​BANJALUKA - Plastične flaše, dijelovi stabala i drugi otpad koji je Vrbas donio do Hidroelektrane Bočac šokirali su javnost, a do izlivanja smeća je došlo nakon što je zaštitna mreža Eko-centra Bočac pukla.

U Eko-centru Bočac jezero rekli su da se u jezeru Bočac nalazi oko 10.000 kubnih metara plutajućeg otpada, te da je u uslovima niskog vodostaja i velikog dotoka vode došlo do pucanja zaštitne mreže.

"Zaštitna mreža nije izdržala pritisak plutajućeg otpada koji se već nalazio na mreži, uz dodatne količine otpada koje su donijele bujice", rekla je Dragana Kovačević, direktorica Eko-centra Bočac jezero.

Dodaje da ovim jezerom upravlja Hidroelektrana na Vrbasu i sav teret za uklanjanje otpada je na njoj.

"Činjenica je da se otpad produkuje u opštinama uzvodno, a to su opštine iz FBiH kao što su Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf. Najveću korist od čišćenja otpada imaju nizvodni korisnici, prije svega građani Banjaluke", objasnila je Kovačevićeva.

Istakla je da je ovaj centar odmah po pucanju zaštitne mreže obavijestio sve nadležne institucije.

"Eko-centar Bočac jezero nema kapacitete da sam rješava društveni problem plutajućeg otpada na jezeru Bočac, što uključuje  uklanjanje plutajućeg otpada sa ukupne površine jezera u dužini od 18 kilometara, za šta je neophodno više sredstava nego za uklanjanje otpada na lokaciji zaštitne mreže i postavljanje nove zaštitne mreže", objasnila je Kovačevićeva.

Dodala je da je Eko-centru Bočac jezero neophodan kontinuiran izvor prihoda za redovno čišćenje jezera i održavanje mreže i mehanizacije kako bismo izbjegli ove situacije.

"Potrebno je dugoročno rješenje, a koje treba da proistekne iz zajedničke saradnje uzvodnih zagađivača i nizvodnih korisnika", kazala je Kovačevićeva.

Istakla je da je još rano vršiti procjenu o potrebnom vremenu za čišćenje otpada, posebno jer još sav otpad nije pristigao iznad brane Hidrocentrale Bočac.

"Ne možemo reći da je riječ o ekološkoj katastrofi, nego o akcidentnoj situaciji", rekla je Kovačevićeva.

Goran Milanović, vršilac dužnosti direktora preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu, za Srnu je rekao da je zaštitna mreža Eko-centra Bočac jezero pukla i da se procjenjuje da je u akumulaciju Hidroelektrane Bočac ušlo oko 10.000 metara kubnih plutajućeg otpada, ali da se neće dozvoliti dalji prolaz, kao i da taj otpad ni na koji način ne utiče na rad hidroelektrane.

Prošle sedmice je sličan slučaj šokirao javnost, kada su tone smeća nakon obilnih padavina i poplava plutale po rijeci Vrbas na potezu od Bočca do Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije