Banja Luka

Arhitekte složno protiv planirane gradnje u centru Banjaluke

Arhitekte složno protiv planirane gradnje u centru Banjaluke
Foto: Grad Banjaluka | Arhitekte složno protiv planirane gradnje u centru Banjaluke

Arhitekte iz Banjaluke složno su se usprotivili izgradnji parohijskog objekta kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Takođe, izrazili su negodovanje na idejno rješenje izgleda stambeno-poslovnog objekta u mjestu kolokvijalno nazvanom "rupa", prenosi Mondo.

"Ne može biti podzemna garaža i zelenilo na istom mjestu. Ovaj nacrt je laž", rekao je Aleksandar, arhitekta iz Banjaluke tokom javne rasprave.

Odjeljenje za prostorno uređenje GU Banjaluka organizovalo je danas javnu prezentaciju Nacrta izmjene dijela Regulacionog plana za dio centralnog područja grada. Prezentacija je izazvala mnogo pažnje među građanima. 

Profesor Ognjen Šukalo zatražio je od Gradske uprave da se produži rok javnog uvida nacrta za izmjenu Regulacionog plana, koji ističe sutra.

Šef Odjeljenja za prostorno planiranje Vuk Višekruna odgovorio je da je nemoguće produžiti uvid u ovoj fazi zbog procedure, što je naišlo na neodobravanje prisutnih.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu rekao je da se "struka sakrila ispod stolica". 

"Svaki gradonačelnik koji dođe okruži se strukom koja će hvaliti njegov izgled".

Dakić kaže da se svi u Gradskoj upravi "prave mrtvi".

Javnoj raspravi ne prisustvuje gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a prisutni su odbornici Neven Stanić, Milko Grmuša i Saša Lazić. 

Ozren Perduv pozvao je prisutne odbornike da prenesu gradinačelniku da dođe i predstavi građanima idejno rješenje.

"Vidjeli smo da se gradonačelnik njime hvali na društvenim mrežama. Smatram da je trebao da bude ovdje i sam ga predstavi. Njegova dužnost, kao nekog koga smo izabrali, je da bude ovdje".

Malina Čoro sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta kaže da bi objekti oko Hrama Hrista Spasitelja narušili zgled grada.

"Govorimo o jezgru grada koje svi volimo. Malo se pravoslavnih crkava može pohvaliti ovakvim prostorom i objektima koje je okružuju. Dva objekta, koji izgledaju kao kiosci, i koji treba da je okružuju su smiješni".

Govoreći o idejnom rješenju budućeg spomen-obilježja kod Krašovog parkinga, ona je istakla je da gradonačelnik samostalno istupa.

"Mi kao članovi žirija nismo potpisali zvanični zaključak žirija. Gradonačelnik ovakva idejna rješenja koristi za političke poene. Kolege iz opštine moraju biti svjesni procedura. Gradinačelnik istupa i kaže da da je to komisija jednoglasno odlučila, što nije tačno. Mi smo od 18 radova koje su nam došli, izdvoji dva. Dolazili su nam tenkovi, šljemovi, itd... Potrudili smo se da izaberemo najbolje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije