Banja Luka

Biće zatvoreni Kastel, kampus i nekoliko fudbalskih stadiona u Banjaluci

Biće zatvoreni Kastel, kampus i nekoliko fudbalskih stadiona u Banjaluci
Foto: N.N. | Biće zatvoreni Kastel, Kampus i nekoliko fudbalskih stadiona

BANJALUKA - Zatvoreni će biti Kastel, kampus i nekoliko fudbalskih stadiona u Banjaluci, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

"Zbog primjećenog masovnog okupljanja, od sutra se, uz već ograđene lokacije, zabranjuje kretanje i na području tvrđave Kastel, kampusa i nekoliko fudbalskih stadiona", kazao je Radojičić, nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Dodao je da je apelovano na sugrađane da se pridržavaju sutrašnje zabrana kretanja svim osobama ispod 65 godina u periodu od 7 do 11 časova, kako bi se izbjeglo miješanje sa starijom populacijom koja ima dozvolu izlaska u to vrijeme.

Pozvao građane da u narednom periodu poštuju sve mjere i preporuke.

"Ne možemo da govorimo da je Banjaluka došla do vrhunca epidemije", kazao je Radojičić i dodao da se od 10. marta do danas zadržava taj usponski trend.

"Sa jedne strane to je dobra informacija jer smo spriječili eksponencijalni rast, ali sa druge strane još uvijek imamo linearni rast", pojasnio je Radojičić.

Podsjetio je da Banjaluka ima dva gradska karantina u kojima je smješteno 56 osoba, u kućnoj izolaciji je 2.100, dok je značajan broj izliječenih.

"Ono što je pozitivno u velikom broju testiranih je mali broj pozitivnih i da se broj lica sa teškom slikom ili održava ili smanjuje, tako da situaciju koju možemo ocijeniti pozitivnom", naveo je Radojičić i dodao da to ne daje razlog za popuštanje mjera.

"Ulazimo u otvaranje trećeg karantina u Srednjoškolskom domu, da bismo što manje ukrštali različite datume ulaska", rekao je i dodao da će naredne osobe koje budu prelazile granicu biti smještene u ovom karantinu.

Radojičić je upozorio da, s obzirom da su pred nama katolički Uskrs, pravoslavni Vaskrs i Đurđevdan, postoji mogućnost da se u narednom periodu donesu još neke različite restriktivne mjere.

Imajući u vidu da se liberalizuju mjere u stranim zemljama Radojičić je naglasio da su svi lokalni karantini u funkciji i da sve osobe koje dolaze u BiH moraju provesti 14 dana u karantinu.

Prema njegovim riječima, za sutra je zakazana vanredna sjednica Skupštine grada koja treba da donese set od 13 akata vrijednosti od oko 8 miliona maraka, od čega se 3,5 miliona odnosi na olakšice građanima, a ostalo ne restrukturisanje javnih prihoda.

Naložena pojačana kontrola svih poslovnih subjekta kojima je ove sedmice dozvoljen rad, kako bi se provjerilo da li se pridržavaju propisanih mjera zaštite;

"Svi utvrđeni nedostaci biće najstrožnije sankcionisani", naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije