Banja Luka

Dajak pristanište niče ove godine

Dajak pristanište niče ove godine
Foto: N.N. | Dajak pristanište niče ove godine

BANJALUKA - Nakon nekoliko godina čekanja, kod plaže Abacija ove bi godine trebalo da bude sagađeno prvo dajak pristanište, kojim bi se još više promovisali ovaj simbol grada i rijeke Vrbas, potvrdili su za "Nezavisne" u Odjeljenju za komunalne poslove.

Prema njihovim riječima, po usvajanju budžeta biće raspisana javna nabavka, nakon čega se kreće u izgradnju.

"Pristanište će biti izgrađeno kod Abacije i projekat je vrijedan 180.000 KM.  Planirani su izgradnja novog zida sa stepeništem koje ide iz vode te kompletno uređenje plaže, odnosno totalna restauracija prostora na kojem će se dobiti jedan veliki plato s kojim će kompletno područje dobiti novi izgled", objasnili su iz nadležnog odjeljenja.

Iz Gradske uprave su rekli da će u cilju očuvanja i njegovanja tradicionalnog banjalučkog sporta, vožnje dajak čamca, biti usmjerena sredstva za izgradnju dajak pristaništa.

"S obzirom na to da je rijeka Vrbas jedan od najvećih potencijala grada te da su dajakaši veoma važna karika za očuvanje sportskog duha i tradicije, prepoznata je važnost ovog projekta", naveli su iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je prije nekoliko dana da će izgradnja dajak pristaništa omogućiti uslove za treniranje ovoj grupi sportista.

"Ovo će ujedno biti prva stepenica potrebna za veću promociju tradicionalnog banjalučkog sporta, koji ima potencijal da postane svojevrsni brend našeg grada", kazao je Stanivuković.

Dodao je da se vožnjom dajak čamca čovjek zapravo još više povezuje s rijekom Vrbas i prirodom te da će izgradnjom dajak pristaništa istovremeno veći broj građana imati priliku da na najbolji mogući način osjeti ljepotu ovog sporta.

"Osim pristaništa, imamo plan izgradnje radionica za dajak čamce kako bismo uspjeli u naumu da očuvamo našu tradiciju i omogućimo da ovi čamci još dugi niz godina krase tokove Vrbasa", rekao je Stanivuković.

Andrej Zamolo, predsjednik "Dajak kluba", kazao je za "Nezavisne" da je izgradnja pristaništa od velikog značaja, te da će biti dosta olakšano bavljenje ovim sportom, ali i da će biti veća promocija turizma.

"Turiste ćemo lakše moći provozati dajak čamcem i pokazati im sve ljepote Vrbasa. Izgradnjom pristaništa biće omogućeno i osobama s invaliditetom da pristupe čamcu i da se provozaju. Neki naredni cilj je i izgradnja radionice za čamce, kako bismo tokom zimskog perioda u nju odlagali čamce koji bi bili zaštićeni", rekao je Zamolo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije