Banja Luka

Pratite nas na Google news

Dronovi provjeravaju mrežu banjalučke Toplane staru 45 godina

Dronovi provjeravaju mrežu banjalučke Toplane staru 45 godina
Foto: N.N. | Dronovi provjeravaju mrežu banjalučke Toplane staru 45 godina
Anja Matarugić

BANJALUKA - Termovizijsko snimanje stanja distributivne mreže sistema daljinskog grijanja Banjaluke, iz vazduha specijalnim dronom, precizno će utvrditi stanje vrelovoda i toplovoda, kao i sve potencijalne kvarove na ovoj mreži, rekli su u preduzeću "Eko toplane" Banjaluka.

Prvo ovakvo snimanje od izgradnje sistema daljinskog grijanja Grada Banja Luka počelo je sinoć u 21 čas i trajalo jutros do šest časova, a isto će biti ponovljeno danas i sutra u istom periodu.

Termovizijsko snimanje izvodi danska kompanija "Drone Systems" ApS, koju je angažovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa gradom Banjaluka i "Eko toplanama".

"Na ovaj način ćemo utvrditi moguće toplotne gubitke prilikom distribucije energije, kao i mjesta potencijalnih kvarova na cjevovodu. Na osnovu snimljenog materijala biće izrađena studija izvodljivosti, nakon čega će uslijediti projekat rekonstrukcije dotrajale mreže, stare više od 45 godina", kazali su u "Eko toplanama".

Majkl Novar, vlasnik Danske kompanije "Drone Systems" ApS, rekao je da termalna kamera na dronu može pouzdano otkriti gdje je kvar na vrelovodnoj mreži i ukazati na oštećenja na mreži.

Istakao je da ova kompanija vrši termalne inspekcije dronovima već tri godine u Danskoj, a radili su takve inspekcije i u Notinghamu u Engleskoj.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, juče je tokom posjete "Eko toplanama" rekao da se bliži kraj ovogodišnje grijne sezone i da su zadovoljni ostvarenim ciljevima, te da je poteškoća bilo jedino sa dotrajalom mrežom koja zahtijeva temeljnu rekonstrukciju i modernizaciju.

"Imaćemo višednevno termovizijsko snimanje toplovodne mreže u gradu. Ranije je urađeno terensko snimanje, a sada ćemo uraditi kompletan snimak stanja na terenu. Na bazi ovoga biće dobijeni prioriteti na kojima treba dalje raditi, jer će sljedeće veliko ulaganje biti na vrelovodnoj mreži", istakao je Radojičić.

Dodao je da će 15. aprila sumirati grijnu sezonu, ali da Banjaluka sada sigurno ima kvalitetno, pouzdano, samoodrživo i dugoročno grijanje.

"EBRD, koja je dijelom učestvovala u finansiranju izgradnje novog proizvodnog postrojenja 'Eko toplana', izrazila je spremnost da pomogne i projekat rekonstrukcije distributivne mreže kroz finansiranje snimanja mreže i izrade studije, na osnovu koje bi rekonstrukcija trebala biti realizovana, kao i kreditiranje projekta dugoročne rekonstrukcije distributivne mreže", rekli su u "Eko toplanama".

Istakli su da "Eko toplane", obavljajući komunalnu djelatnost proizvodnje i distribucije toplotne energije, nastoje da obezbijede što bolji kvalitet grijanja svim korisnicima.

Međutim, kako dodaju, zbog dotrajalosti mreže, tokom sezone dolazi do kvarova i povremenih prekida u isporuci.

"Svojim angažmanom na terenu nastojimo da u što kraćem roku saniramo kvarove kako bi prekidi u isporuci bili svedeni na minimum. Kroz ovaj projekat, u narednom periodu, radićemo na obezbjeđivanju neometane distribucije toplotne energije da bi svi korisnici daljinskog grijanja u Banjaluci imali potreban kvalitet grijanja", rekli su u "Eko toplanama".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije