Banja Luka

"Evropska nedjelja mobilnosti": Gradovi po mjeri građana, ne automobila

"Evropska nedjelja mobilnosti": Gradovi po mjeri građana, ne automobila
Foto: Velibor Tripić | "Evropska nedjelja mobilnosti": Gradovi po mjeri građana, ne automobila

BANJALUKA - U sklopu kampanje "Evropska nedjelja mobilnosti" danas je na Trgu Krajine u Banjaluci organizovan poligon za djecu, gdje je najmlađima, kroz edukativan sadržaj i igru, predstavljen značaj alternativnih prevoznih sredstava.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da je cilj ove kampanje, koja se obilježava svake godine od 16. do 22. septembra, da se smanji upotreba automobila, te da se za kretanje koriste alternativna prevozna sredstva, prije svega javni prevoz, bicikl i pješačenje.

"Kao i prethodnih godina RS se pridružuje 'Evropskoj nedjelji mobilnosti' sa ciljem da, po uzoru na evropske gradove, imamo gradove po mjeri građana, a ne po mjeri automobila", rekao je Radović.

Dodao je da su kroz poligon za djecu htjeli najmlađe članove društva naučiti da budu što bezbjedniji u saobraćaju.

"U ovoj godini nije bilo smrtno stradale djece pješaka, slično je i kada je riječ o biciklistima. Nažalost, u prvih osam mjeseci imamo povećan broj smrtno stradalih motociklista", istakao je Radović.

Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza RS, rekao je da se svake godine u RS povećava broj motornih vozila, te da ih u Banjaluci trenutno ima više od 70.000.

"Primjećujemo da svake godine imamo sve veći broj vozila, ali se broj saobraćajnih nesreća ne povećava", rekao je Babić.

Kampanji je prisustvovao i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, koji je zajedno sa ostalim organizatorima poligona djeci podijelio poklon slikovnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije