Banja Luka

Festivali ispunili hotele u Banjaluci, traži se krevet više

Festivali ispunili hotele u Banjaluci, traži se krevet više
Foto: N.N. | Festivali ispunili hotele u Banjaluci, traži se krevet više

​Da su brojne manifestacije u gradu, kojih je u posljednja tri mjeseca bilo više od 100, privukle veliki broj turista, svjedoče podaci hotelijera da je samo proteklog vikenda popunjenost smještajnih kapaciteta bila oko 80 odsto.

Hotelijeri, hostelijeri i drugi vlasnici smještajnih kapaciteta su i više nego zadovoljni, jer su kapaciteti za naredni vikend već popunjeni oko 90 odsto, a krevet više tražiće se i za kraj maja i prvi vikend u junu.

Prema turističkoj statistici, najčešći gosti su iz Srbije i Slovenije, a dobroj zaradi nadaju se i ugostitelji u gradu.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da je samo kroz projekat "Proljeće u Banjaluci" i dodatne sportske manifestacije u zadnja tri mjeseca u gradu bilo održano preko 100 manifestacija.

"Imamo bogat sadržaj koji možemo da ponudimo turistima. Takođe većoj posjećenosti grada doprinose i avio-linije 'Ryanaira', jer sada turisti iz EU za samo dva sata mogu biti u Banjaluci", kazao je Stanić.

Istakao je da se trenutno pregovara o aktuelnom projektu koji je dio većeg projekta "EU for business", koji finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju Njemačke i Njemačka agencija za razvoj "Giz".

"Sredstva u okviru ovog projekta se dodjeljuju u dva lota - adrenalinski turizam i kulturno nasljeđe. Odlučili smo se za adrenalinski turizam, jer po svim našim analizama tu imamo komparativne prednosti. Naš grad turistima nudi rafting, dajak, kajak, planinarenje i biciklizam. Želimo da imamo što veći broj smještajnih kapaciteta i bogatu turističku ponudu i sadržaje da privučemo što više turista", rekao je Stanić.

Dodao je da žele da ostvare što veću prolaznost na ovom projektu, koji se zatvara 1. jula. Takođe, kako kaže, rade na projektu kreiranja turističko-rekreativnog kompleksa na Manjači.

"Idemo ka tome da okupimo što više turističkih subjekata i da ovaj projekat realizujemo u naredne dvije-tri godine", kazao je Stanić.

U Turističkoj organizaciji grada (TOBL) rekli su da se za veliku popunjenost kapaciteta može zahvaliti organizaciji brojnih događaja u gradu, među kojima je posljednji vikend obilježio "Motofest", koji bi mogao prerasti u jednu od najvećih regionalnih manifestacije ove vrste.

"Već 30. maja počinje jedan od najvećih salona vina u regionu - 'Vinosaur', dok je za petak, na tvrđavi Kastel, najavljen koncert najveće jugoslovenske muzičke zvijezde Zdravka Čolića", rekli su u TOBL.

Dvanaesti "Vinosaur" okupiće 30. i 31. maja u turističko-ugostiteljskom kompleksu "Stara ada" oko 90 vinara i proizvođača gastronomskih specijaliteta iz cijelog svijeta.

Treći "Ćevap fest", koji će biti održan od 31. maja do 2. juna na parkingu kod MSU RS, ponudiće trodnevni bogat program, uz najpoznatiji specijalitet sa ovih prostora - banjalučki ćevap. Za zabavu će biti zaduženi brojni muzičari, a zvijezde subotnje večeri su grupa "Nervozni poštar". Za ovaj događaj zainteresovani su brojni gosti iz Slovenije, Srbije i Hrvatske.

"Takođe, znatano interesovanje bilježi se i za 'oživljeni' Festival cvijeća, koji biti održan od 31. maja do 2. juna", rekli su u TOBL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije