Banja Luka

Grad Banjaluka podržao život sa manje bola

Grad Banjaluka podržao život sa manje bola
Foto: Ustupljena fotografija | Grad Banjaluka podržao život sa manje bola

U budžetu grada Banjaluka obezbijeđeno je više od 100.000 KM za sufinansiranje troškova nabavke senzora kontinuiranog mjerenja glukoze, što je značajna podrška omladini koja boluje od dijabetesa tipa 1.

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima sastao se sa predstavnicima Udruženja "DIABETno1", sa predsjednicom Jelenom Škrbić Radić na čelu.

Tom prilikom gradonačelnik je naglasio da je prvi put ove godine u budžetu grada obezbijeđeno više od 100.000 KM za sufinansiranje troškova nabavke senzora kontinuiranog mjerenja glukoze, kako bi djeci i omladini oboljelim od dijabetesa tipa 1 bio omogućen život sa manje bola.

"Ponosan sam na našu odluku da mladima od 18 do 26 godina starosti i svim trudnicama koje boluju od dijabetesa tipa 1 omogućimo besplatan senzor za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi. Održali smo sastanak s predstavnicima udruženja dijabetičara, tokom kojeg smo usaglasili pravilnik i sve akte pomoću kojih će, po najjednostavnijoj proceduri, ostvariti ovo pravo", kazao je on.

Ističe da u prilog tome koliko je ova odluka važna govore i podaci da bez ovog senzora jedna oboljela osoba ima 750 uboda iglom mjesečno, dok sa senzorom ima svega 30.

"Banjaluka jeste u deceniji humanosti za sve svoje građane i sve mlade ljude", istakao je on.

Jelena Škrbić Radić, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa u Republici Srpskoj "DIABETno1", istakla je za "Nezavisne novine" da je veoma značajna podrška lokalnih zajednica omladini koja boluje od dijabetesa tipa 1. 

"Banjaluka je 12. lokalna zajednica koja je podržala našu inicijativu. Planirano je da, pored omladine, i trudnice koje boluju od dijabetesa dobiju finansijsku podršku za kupovinu senzora. A posebno želim istaći da dijabetes ne prolazi sa punoljetstvom ili sa 26 godina, potrebna je podrška svim oboljelim od dijabetesa tipa 1 kojima je bolest dijagnostikovana prije 18. godine", objasnila je ona.

Dodaje da jedini grad Prnjavor do sada već treću godinu zaredom pruža finansijsku podršku bez ograničenja godina. 

"Vjerujem da će ova inicijativa dobiti jednoglasnu podršku svih odbornika u Skupštini grada Banjaluka. I da će što prije naša omladina i trudnice moći da koriste ovo pravo. FZO RS od avgusta prošle godine finansira senzore djeci do 18. godine, vjerujemo da će ubrzo fond ovu granicu ukinuti. Moram da napomenem da FZO RS finansira sve najsavremenije insuline i ostale lijekove za dijabetes", istakla je ona. 

Prošle godine je, kako kaže, povećan i broj insulinskih pumpi koje finansira Fond. 

"Dobili smo obećanje da će se taj broj povećavati svake godine. Može li bolje? Može i mora! Ali treba vrijeme. Na nama je da i dalje zagovaramo bolji položaj i prava za oboljele od dijabetesa tipa 1 kod nadležnih institucija", zaključila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije