Banja Luka

Kružni tok kod "Delta planeta" svečano pušten u rad

Kružni tok kod "Delta planeta" svečano pušten u rad
Foto: N.N. | Kružni tok kod "Delta planeta" svečano pušten u rad

BANJALUKA - Novoizgrađena kružna raskrsnica kod šoping-centra "Delta planet", jedna od najvećih u gradu, danas je puštena u rad.

Izgradnja ove raskrsnice, na ukrštanju istočnog tranzita i Ulice olimpijskih pobjednika, počela je u decembru prošle godine, a u nju je uloženo 2,8 miliona KM.

Novi kružni tok svečano su otvorili Radovan Višković, premijer RS, Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, Nenad Nešić, v.d. direktora "Puteva RS", i gradonačelnik Igor Radojičić.

Otvaranje ove kružne raskrsnice, koja, pored velike fontane, ima i podzemne hodnike s pokretnim trakama i stepeništem za pješake, prethodi otvaranju šoping-centra "Delta planet" 21. marta.

Radojičić je istakao da je ovo peta kružna raskrsnica izgrađena u posljednjih godinu dana na glavnim saobraćajnicama u gradu.

"U planu je još sedam kružnih raskrsnica. Za tri su u toku javni pozivi, a u ponedjeljak počinjemo izgradnju kružne raskrsnice kod restorana 'Sirano' na Laušu", rekao je Radojičić.

Dodao je da su, kada je u pitanju saobraćaj, u toku radovi na tri mosta.

Nešić je objasnio da je rok za izvođenje radova na ovom kružnom toku bio 120 dana, te da je osim izgradnje podzemnih stepenica i uređenja pothodnika sve drugo završeno u roku.

"Najveći dio sredstava, 1.700.000 KM, je utrošen za izgradnju podzemnih prolaza za pješake, čime će se dodatno povećati sigurnost učesnika u saobraćaju. Imamo manje kašnjenje kad je u pitanju nabavka pokretnih stepenica, tako da one neće biti spremne do otvaranja 'Delta planeta'", rekao je Nešić.

Višković je kazao da ova raskrsnica ne samo da uljepšava grad, već i doprinosi bezbjednosti saobraćaja.

"Ova kružna raskrsnica ne samo da će smanjiti gužve, povećati protok i bezbjednost saobraćaja, ovdje se otišlo i korak dalje, pa su za pješake napravljeni podzemni objekti s pokretnom trakom i stepenicama koje će omogućiti građanima bezbjedno korištenje ove raskrsnice", naveo je Višković.

Trninić je kazao da je ova raskrsnica pravljena za dnevni prosjek od 12.000 vozila, ali da će sigurno njome prolaziti veći broj vozila, posebno kada se otvori novi tržni centar "Delta planet".

"Na ovom se neće stati, nastavljamo sa izradom istočnog tranzita i izgradnjom obilaznice oko grada u profilu autoputa. Vjerujemo da će se sa završetkom svih ovih radova riješiti problem saobraćaja u gradu", naglasio je Trninić.

Građani kažu da im je drago što je kružni tok kod "Delta planeta" pušten u rad jer će smanjiti gužve u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije