Banja Luka

Minus puni prihvatilište za beskućnike

Minus puni prihvatilište za beskućnike
Foto: Jelena Đurđević | Minus puni prihvatilište za beskućnike

BANJALUKA - Niske temperature vazduha pune prihvatnu jedinicu za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra u Banjaluci.

Direktor tog centra Vinko Lolić kaže za "Nezavisne" da je uvijek zimi veći broj korisnika.

"Ali, bez obzira na povećan broj korisnika, nikada nikoga nismo odbili", kazao je Lolić.

Nada Jukić, glavna sestra u Gerontološkom centru, kaže da svi koji dođu u prihvatilište bilo samostalno ili sa preporukom dobiju istu uslugu kao i stalni stanari Gerontološkog centra.

"Svim korisnicima obezbijedimo smještaj, hranu, zdravstvenu njegu i zaštitu, usluge socijalnog radnika i kulturno-zabavnog života", rekla je Jukićeva.

Kaže da od kada je prihvatilište otvoreno 2005. godine pa do sada kroz njega je prošlo više od 550 beskućnika.

"Ljudi dolaze sa raznim problemima. To su najčešće lica sa društveno neprihvatljivim ponašanjem, alkoholičari i lica koja uvijek izaberu ulicu. Ponekad se srećemo sa ljudima koji su nekada imali sve, a već sljedećeg trenutka su na ulici. Te tužne ljudske priče svima slamaju srca", rekla je Jukićeva za "Nezavisne".

Objašnjava da po protokolu lica u prihvatilištu mogu ostati sedam dana, ali da postoje situacije kada im se odobri i duži ostanak.

"U situacijama kada nam dođe NN lice, moramo istražiti ko je, odakle je i da li ima srodnike, a to nekada traje dugo i u tom slučaju oni moraju da ostanu dok god se ne utvrdi identitet. Tada se ili vraćaju porodicama ukoliko ih imaju ili u ustanovu ako su tu ranije živjeli. Oni bez podrške porodice ili sredstava idu na trajni smještaj", objasnila je Jukićeva.

Od šest beskućnika koji se trenutno nalaze u prihvatilištu, dvoje su u procesu podnošenja zahtjeva za trajni smještaj.

Jedna od njih je pedesetosmogodišnja žena iz Novog Grada, koja već godinama živi kao beskućnik.

Ova Novograđanka kaže da nije u dobrim odnosima sa porodicom, te da već dva mjeseca živi u prihvatilištu, a uskoro će se trajno useliti u Gerontološki centar.

"Neću lagati, volim da šetam, ponekad čak i prosim za cigare. Ovdje mi je sada lijepo i svi se fino odnose prema meni", kazala je ona.

Inače, prihvatna jedinica za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra u oktobru prošle godine dobila je novo, savremeno ruho, ali svoju namjenu nije promijenila - i dalje je utočište za one koji nemaju svoj dom.

Ovaj moderno uređeni prostor ima osam ležajeva raspoređenih u tri sobe, dvije trokrevetne i jednu dvokrevetnu, svaka soba ima svoje kupatilo, a pored toga tu su i dnevni boravak i kuhinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije