Banja Luka

Na banjalučkom zapadnom tranzitu vraćaju brzinu na 70 km/h

Na banjalučkom zapadnom tranzitu vraćaju brzinu na 70 km/h
Foto: Arhiva | Na banjalučkom zapadnom tranzitu vraćaju brzinu na 70 km/h

Brzina na zapadnom tranzitu, od pasarele do kružnog toka kod Lauša, koja je smanjena prije tri mjeseca zbog stalnih žalbi jednog mještanina, uskoro će ponovo biti vraćena na početnih 70 kilometara, potvrdili su "Nezavisne" u "Putevima RS".

Rješenje Ekološkog inspektorata Odjeljenja za inspekcijske poslove, kojim je brzina na zapadnom tranzitu sa 70 kilometara na sat smanjena na 40, je poništeno.

U "Putevima RS" kažu da će do kraja ove sedmice znak za ograničenje brzine biti promijenjen.

"Izdaćemo nalog preduzeću za održavanje puteva na toj oblasti da do kraja ove sedmice, na predmetnoj dionici skloni znak ograničenja brzine od 40 kilometara na sat i ponovo postavi znak ograničenja od 70 kilometara na sat“, rekli su u "Putevima RS".

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da su rješenje Ekološkog inspektorata poništili i vratili Odjeljenju za inspekcijske poslove na dalju obradu.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, kaže da će Ekološki inspektorat novim rješenjem nalagati "Putevima RS" da smanje emisiju buke na ovom dijelu dionice, ali da neće precizirati kako.

U "Putevima RS" kažu da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS poništilo rješenje ekološkog inspektorata uz obrazloženje da ekološki inspektor nije imao ovlašćenje da određuje tehnička rješenja za problem buke na ovoj dionici.

"Nakon razmatranja podnesene žalbe, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS donijelo je rješenje o poništavanju rješenja ekološkog inspektora, uz obrazloženje, između ostalog, da ekološki inspektor nije smio vršiti kontrolu bez prisustva prestavnika upravljača puta koji bi na licu mjesta mogao odgovoriti na određena pitanja", objasnili su u "Putevima RS".

Dodali su da su u resornom ministarstu takođe naveli da ekološki inspektor nije imao ovlašćenje da određuje koja su tehnička rješenja najbolja da se emisija buke smanji na toj lokaciji, s obzirom da ekološki inspektor nije lice tehničke struke, kao ni da utvrđuje rokove za njihovu realizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije