Banja Luka

Okrugli sto "Mozaik femicida": Isključimo nasilje zajedno

Okrugli sto "Mozaik femicida": Isključimo nasilje zajedno
Foto: Aleksandar Čavić-Gradska uprava | Okrugli sto "Mozaik femicida": Isključimo nasilje zajedno

Nizom aktivnosti u Banjaluci obilježava se kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama".

U okviru ove kampanje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci 7. decembra 2023. godine održan je okrugli sto "Mozaik femicida", ali i panel-diskusija "Pozitivni primjeri odgovora lokalnih zajednica na rodno zasnovano nasilje" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Okrugli sto "Mozaik femicida" je organizovan u saradnji sa TPO fondacijom, kroz UNIGEM projekat.

U ovoj aktivnosti učestvovali su Mile Šikman, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka, Gorica Ivić, predsjednica Fondacije "Udružene žene", Milkica Milojević, novinarka, Biljana Radulović, sutkinja Okružnog suda, i Miroslav Kotur, tužilac Okružnog javnog tužilaštva, a diskusiju su moderirale profesor doktor Ivana Zečević i docent doktor Nataša Vučenović Gnjato.

"Okrugli sto poslužio je kao interaktivna platforma na kojoj je pitanje nasilja nad ženama razmatrano kroz multidisciplinarni okvir, koji je objedinio teorijska razmatranja o femicidu sa krivično-pravnog aspekta, sa brojnim primjerima iz prakse, kroz koje je ilustrovana primjena zakonskog okvira u konkretnim slučajevima nasilja, kao i institucionalne i vaninstitucionalne prepreke za efektivno sprovođenje postojećih zakona i mjera", kazala je za "Nezavisne novine" Vučenović Gnjato. Učesnici su se, kako ona kaže, osvrnuli i na pitanje kulturnih obrazaca koji pogoduju normalizaciji nasilja, kao i na problem medijskog izvještavanja, a naročit akcenat postavljen je na neophodnost prevencije nasilja kroz formalno i neformalno obrazovanje.

Na panel-diskusiji "Pozitivni primjeri odgovora lokalnih zajednica na rodno zasnovano nasilje", u ime grada Banjaluka, jedan od panelista bila je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika, koja je poručila kako je važno da gradovi budu sigurna mjesta za žene i djevojčice, te da se u gradovima pojedinci moraju slobodno kretati i osjećati zaštićeno.

"Zadovoljstvo je biti učesnik ove panel-diskusije, posebno iz razloga što Banjaluka može da se pohvali velikim brojem mjera koje je uradila na stvaranju sigurnog okruženja i prevencije nasilja i seksualnog uznemiravanja u javnim prostorima. Ponosni smo što smo već tri godine  partner organizacije 'UN Women' i što svakodnevno sarađujemo sa našom Fondacijom 'Udružene žene'. Grad je potpisao Memorandum o sporazumijevanju sa ovom organizacijom, kao i smjernice o prevenciji nasilja i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Nadam se da ćemo i u naredom periodu nastaviti da sarađujemo u kontinuitetu, a u cilju da kroz zajednički rad u potpunosti spriječimo pojavu ovakvih slučajeva", kazala je Šukalo.

Poruka koju su svi učesnici panela poslali jeste, kako kaže, da nasilje može biti isključeno samo ukoliko svi djeluju zajedno, te da je upravo zbog toga i važna saradnja institucija različitih nivoa i nevladinog sektora.

Ovogodišnja kampanja provodi se pod sloganom "Isključimo nasilje zajedno", a sve kako bi se skrenula pažnja na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" počela je 25. novembra i trajaće sve do 10. decembra, a istu provodi "UN Women" uz podršku Švedske Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije