Banja Luka

Predstavljene prva maketa centra Banjaluke i redizajnirana mapa za turiste

Predstavljene prva maketa centra Banjaluke i redizajnirana mapa za turiste
Foto: Jelena Đurđević | Predstavljene prva maketa centra Banjaluke i redizajnirana mapa za turiste

BANJALUKA - Prva maketa užeg dijela centra grada i nova redizajnirana mapa gradskog jezgra, koje će na funkcionalniji način turistima predstaviti najatraktivnije lokacije u gradu, predstavljene su u Muzičkom paviljonu u parku "Petar Kočić".

Maketa grada djelo je Maje Radmanović, inženjera arhitekture, koja je na izradi radila dva mjeseca uz pomoć Nataše Žole, magistra primijenjenih umjetnosti i vajara.

"Cilj makete je prikazivanje turističke ponude i matrice užeg centra grada sa objektima i naznačenim turističkim lokalitetima", rekla je Radmanovićeva.

Istakla je da su na maketi zastupljeni objekti u minijaturama razmjere jedan naprema 1.200, što je oko 20 metara u razmjeri jedan centimetar.

"U takvoj minijaturi smo se trudile da maksimalno prikažemo detalje na objektima da bi maketa bila čitljiva i prepoznatljiva", kazala je Radmanovićeva.

Dodala je da ova maketa pruža novi doživljaj prostora centra grada, jer ga prikazuje iz ptičje perspektive.

"Razmišljali smo da u budućnosti maketa bude pristupačna turistima, te da je izložimo u centru grada pod staklom", pojasnila je Radmanovićeva.

Irena Radojević, direktor Turističke organizacije grada (TOBL), rekla je da redizajnirana mapa grada prati maketu i predstavlja uži centar grada.

"Mapa je urađena da bude veoma jednostavna za korištenje. Zgodna je za turiste, a već od 23. maja biće distribuirana po hotelima, a moći će se naći i u info-centru TOBL", rekla je Radojevićeva.

Istakla je da je bitan podatak da statistika dolazaka i noćenja pokazuje rast od 26 odsto noćenja u odnosu na mart prošle godine i osam odsto više dolazaka turista.

"To ukazuje da Banjaluka nije samo prolazna destinacija, već i mjesto za ugodan boravak", kazala je Radojevićeva.

Foto: J.Đurđević
Foto: J.Đurđević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije