Banja Luka

Radojičić: Formiraćemo radnu grupu za pomoć sektoru ugostiteljstva

Radojičić: Formiraćemo radnu grupu za pomoć sektoru ugostiteljstva
Foto: Facebook/Igor Radojičić | Radojičić: Formiraćemo radnu grupu za pomoć sektoru ugostiteljstva

BANJALUKA - Već do kraja ove sedmice biće predložen novi paket pomoći za sektor ugostiteljstva i turizma, koji je teško pogođen posljedicama epidemije virusa korona, odlučeno je na današnjem sastanku predstavnika grada Banjaluka, Vlade RS i Udruženja "HoReCa".

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, precizirao je da posebna radna grupa koju će voditi predstavnici Ministarstva trgovine i turizma, zajedno sa Ministarstvom finansija, u naredna tri dana treba da razmotri set mjera za pomoć ovom sektoru.

"U okviru ovih mjera biće razmotrena pitanja u vezi sa mogućim subvencijama, doprinosima za radnike, porezima, raznim taksama i drugim mogućim finansijskim i nefinansijskim oblicima pomoći, kao što je pitanje radnog vremena i slično", rekao je Radojičić poslije sastanka sa predstavnicima Udruženja "HoReCa" i ministarkama finansija i trgovine Zorom Vidović i Suzanom Gašić.

Ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić pozvala je i sve ostale lokalne zajednice da razmotre moguću pomoć ugostiteljima, ali i svim ostalim privrednim subjektima na svojoj teritoriji.

"Svjesni smo da je pandemija pogodila svu privredu i moramo zajednički naći način da pomognemo u svim oblastima da ne bi došlo do otpuštanja radnika", kazala je ona.

Da je situacija u ugostiteljstvu i turizmu, gdje je zaposleno oko 12.000 radnika u cijeloj RS, veoma teška potvrdio je Dalibor Šajić, predsjednik "HoReCa".

"Zajedno sa Vladom i gradom Banjaluka tražimo načine da preživimo ovaj najteži period i da ne bude masovnog otpuštanja u ovoj djelatnosti", kazao je Šajić, koji je pozvao političke partije da ne koriste tešku situaciju u ugostiteljstvu i turizmu za predizborne svrhe.

Među zahtjevima ugostitelja jesu subvencije za doprinose radnika, produženje radnog vremena za sat vremena, pomoć turističkim agencijama i gradskim hotelima koji bilježe pad prometa do 90 odsto, te da se pomogne svadbenim salonima i noćnim klubovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije