Banja Luka

Tri modaliteta za isključenje sa gradskog grijanja u Banjaluci

Tri modaliteta za isključenje sa gradskog grijanja u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Tri modaliteta za isključenje sa gradskog grijanja u Banjaluci

BANJALUKA - Korisnici će se pod određenim uslovima na svoj zahtjev moći isključiti sa toplotnog sistema, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Ovo će biti moguće ako Prijedlog izmjene Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije dobije zeleno svjetlo na narednoj sjednici Skupštine grada 10. aprila.

"Ako tehničke karakteristike ne omogućavaju potpuno isključenje korisnika zbog prolaska cijevi za druge stanare, isključenje će biti moguće kroz jedan od tri modaliteta, uz prethodnu saglasnost svih stanara ZEV-a", rekli su u ovom odjeljenju.

Pojašnjavaju da je prva mogućnost da se na osnovu stručnog mišljenja, po ispostavljenom računu plati cijena grijanja na bazi rada od 24 časa dnevno za isporučenu toplotnu energiju putem vodovodnih cijevi koje prolaze kroz stan korisnika, a snabdijevaju druge korisnike.

"Ovlašćeno lice daje stručno mišljenje koje sadrži parametre iz kojih je vidljivo koliko toplotne energije prostoru korisnika daju postojeći vodovi", rekao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Drugi modalitet podrazumijeva da korisnik o svom trošku izvrši izolaciju vodova koji prolaze kroz njegov prostor.

"Treći modalitet ostavlja mogućnost da se s isporučiocem toplotne energije zaključi ugovor kojim će se obavezati da za isporučenu toplotnu energiju plaća 30 odsto od pune cijene grijanja, pri čemu se neće vršiti izolacija vodova koji prolaze kroz prostor korisnika", rekao je Bilčar.

Dodao je da nepotpuno isključivanje po svim modalitetima podrazumijeva uklanjanje radijatora iz prostora korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije