Banja Luka

Trka dajak čamaca: Andrej Zamolo pobijedio 22. put

Trka dajak čamaca: Andrej Zamolo pobijedio 22. put
Foto: Ilustracija | Trka dajak čamaca: Andrej Zamolo pobijedio 22. put

BANJALUKA - Andrej Zamolo iz Banjaluke pobijedio je u današnjoj trci dajak čamaca na Vrbasu, organizovanoj u okviru manifestacije "Ljeto na Vrbasu".

Zamolo je u tradicionalnoj trci pobijedio 22. put, iza sebe je ostavio 15 takmičara koji su pokušali da ove godine nadmaše najboljeg banjalučkog dajakaša.

Drugoplasirani je bio Dragan Babić, a trećeplasirani Aleksandar Stojanović, a Banjalučani su duž obala Vrbasa pružili podršku takmičarima, naročito na plaži Abacija gdje je bio start i cilj trke.

Zamolo je po završetku trke ocijenio da su uslovi za vožnju dajak čamaca bili idealni, da je vodostaj bio odličan, a vrijeme stabilno. Na pitanje da li mu ove trke predstavljaju izazov obzirom da godinama pobjeđuje Zamolo je rekao da se uvijek pojavljuju novi takmičari koji žele da ga pobjede.

"To je i meni podsticaj da izdržim da nastavim pobjeđivati, ali svake godine su mi sve bliže i bliže", rekao je on.

Osim trke seniora danas su održane i trke u konkurenciji juniora i veterana. Zlatko Kivač, pobjednik u kategoriji veterana rekao je da su za uspjeh ključni volja, znanje i iskustvo, te ljubav prema Vrbasu i dajaku.

"Konkurencija je uvijek jaka, svi koji se takmiče su spremni i svjesni da moraju biti spremni da bi izdržali trku. Malo sreće, malo više treninga i osvoji se i prvo mjesto", rekao je Kivač.

Naglasio je da je 40 godina "uz Vrbas", a da se takmiči kako bi osjetio adrenalina i vratio se par godina unazad.

Dajak čamci ili čamci sa dajakom predstavljaju jedan od simbola Banjaluke. U pitanju su drveni čamci dugi preko sedam metara, koje vozači pokreću dajakom, drvenom motkom kojom se odguruju o dne Vrbasa. Nosivost ovih čamaca je oko 500 kilograma, a u prošlosti se na ovaj način prevozio teret pa je nosivost bila oko tonu. Danas se koristi za uživanje na Vrbasu, a iako u čamac može stati šest odraslih osoba, tri osobe i vozač dobitna su kombinacija za idealnu vožnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije