BiH

26 stručnjaka zaduženo za povratnike iz sirijskog pakla

26 stručnjaka zaduženo za povratnike iz sirijskog pakla
Foto: N.N. | 26 stručnjaka zaduženo za povratnike iz sirijskog pakla

SARAJEVO - BiH je napokon na pragu imenovanja dvadesetšestočlanog koordinacionog tima za razvijanje procedura povratka i prihvata bh. državljana iz zone sukoba Sirije i Iraka.

U paklu te dvije države u proteklim godinama bile su stotine građana BiH, a posljednje dostupne informacije pokazuju da se u sirijskim kampovima Al-Hol i Al-Roj, prema operativnim podacima, nalazi još oko 100 osoba (žena i djece).

Postupak njihovog zbrinjavanja je veoma složen, ali je napravljen bitan korak u tom procesu - sastavljen je budući koordinacioni tim koji će se baviti tim izazovom.

Koordinacioni tim činiće, dakle, 26 članova, predstavnika brojnih institucija, uključujući Tužilaštvo BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), entitetska ministarstva zdravstva, ali i unutrašnjih poslova, itd. Na čelu tima je tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić.

"Zadaci ovog tima su kreiranje sistema, procedura i osiguranje neophodnih uslova za siguran, human i kontrolisan povratak i prihvat državljana BiH iz Sirije i Iraka i njihovu reintegraciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju", stoji u odluci o uspostavljanju ovog tima, a koja bi uskoro trebalo da ide na usvajanje.

Jedan od zadataka je i procjena ovih osoba s aspekata bezbjednosti, krivičnog procesuiranja, te zaštite prava državljana BiH, posebno žena i djece.

Tim u okviru ovog zadatka ima i izradu plana repatrijacije koji će detaljno urediti procedure za bezbjednosne provjere, utvrđivanje identiteta i državljanstva ovih osoba, itd.

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, kaže za "Nezavisne novine" da BiH mora biti spremna da primi i prati povratnike iz Sirije i Iraka.

"Formiranje ovog koordinacionog tima je jedan od mehanizama da se ublaže rizici kad govorimo o povratnicima", ističe Kržalić.

Prema njegovim riječima, potrebno je uraditi analizu početnog stanja, odnosno dobiti procjenu rizika i mogućnosti resocijalizacije takvih ljudi.

"Svaki povratnik treba da se ispita i da se napravi procjena opasnosti koju predstavlja za društvo. I veoma je važno naglasiti da svaki povratnik zahtijeva individualni pristup", istakao je Kržalić.

Inače, u odluci o uspostavljanju ovog tima ističe se da se, na temelju operativnih saznanja policije, procjenjuje da će povratnici iz Sirije i Iraka predstavljati jedan od bezbjednosnih izazova za BiH.

"Naime, s obzirom na to da su osobe koje su otišle u Siriju i Irak uglavnom prošle indoktrinaciju i radikalizaciju u tim zemljama, a moguće je da su bile umiješane i u terorističke aktivnosti, povratkom u BiH predstavljaju dodatni izazov", ističe se u ovoj odluci.

Ministarstvo bezbjednosti BiH je, podsjetimo, kao nosilac aktivnosti sprovelo proces prihvata, zbrinjavanja i resocijalizacije prve grupe bh. državljana - šest žena i 12 djece u decembru 2019. godine. U toj grupi vraćeno je i sedam muškaraca, koji su tada zbog sumnje da su bili učesnici na stranim ratištima, predati u nadležnost pravosudnih institucija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije