BiH

"Presuda Islamoviću je sramna i predstavlja izrugivanje žrtvama"

"Presuda Islamoviću je sramna i predstavlja izrugivanje žrtvama"
Foto: Fena | "Presuda Islamoviću je sramna i predstavlja izrugivanje žrtvama"

BANJALUKA - Prvostepena presuda Suda BiH kojom je nekadašnji pripadnik HVO-a Alminko Islamović osuđen na 14 mjeseci zatvora za zločine nad Srbima u Brodu 1992. godine sramna je i predstavlja čisto izrugivanje sa srpskim žrtavama rata i njihovim porodicama, navodi predsjednik republičkog Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić.

"Nezamislivo je da Islamović, koji je bio komandir vojne policije i toliko zla nanio Srbima, dobije tako blagu kaznu", rekla je Rajilićeva Srni.

Ona je ocijenila da veću kaznu dobije neko ko opljačka kiosk, dodajući da je bolje da su Islamovića odmah pustili na slobodu.

Sud BiH danas je prvostepenom presudom bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Alminka Islamovića osudio na 14 mjeseci za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 25. oktobra 2017. do 6. aprila 2018.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Poleta". Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije