BiH

9. januar ostaje Dan Republike bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH

9. januar ostaje Dan Republike bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH
9. januar ostaje Dan Republike bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH

BANJALUKA - Svaka odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla u pravcu poništavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavljala bi političku, a ne pravnu odluku i ne bi bila provodiva na teritoriji Republike Srpske, poručili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

"Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske ne ugrožava interese nijednog naroda u Republici Srpskoj, ali bi bilo kakva odluka u pravcu osporavanja tog datuma ugrozila institut demokratskog odlučivaenja i demokratski izražene volje građana Republike Srpske, što je apsolutno nedopustivo", navodi se u zajedničkoj izjavi najviših zvaničnika Srpske uoči najavljene sjednice Ustavnog suda BiH povodom ocjene ustavnosti članova Zakona o praznicima kojim se 9. januar obilježava kao Dan Republike, a po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U zajedničkoj izjavi se ističe da ni Ustavni sud BiH, niti bilo koja sudska instanca u svijetu ne može da poništi narodnu volju manifestovanu kroz odluku Narodne skupštine Republike Srpske da 9. januar proglasi Danom Republike.

Dodik, Cvijanovićeva i Čubrilović su podsjetili da je 9. januara 1992. proglašena Republika Srpska i sasvim je prirodno da se taj dan i obilježava kao Dan Republike.

Oni su naglasili da o obilježavanju Dana Republike Srpske postoji čvrst konsenzus svih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj i poručili da će se 9. januar u Srpskoj i dalje slaviti kao Dan Republike.

"Samu odluku Ustavnog suda da uopšte razmatra Zakon o praznicima Republike Srpske doživaljvamo kao namjerno podrivanje Republike Srpske i njenih institucija. Nažalost, odluka Ustavnog suda da uopšte razmatra ovo pitanje predstavlja još jednu potvrdu da je pravosuđe BiH samo instrument u rukama pojedinih političih partija koje pokušavaju da kroz sudske odluke suspenduju volju polovine države, i modeliraju BiH po svojim željama", ističe se u zajedničkoj izjavi predsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine i predsjednika Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije