BiH

Posebna sjednica Vlade RS: Nastaviti pravnu borbu zbog presude od 90 miliona KM

Posebna sjednica Vlade RS: Nastaviti pravnu borbu zbog presude od 90 miliona KM
Foto: N.N. | Adekvatno zaštititi interese RS u predmetu "Vijadukt"

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske zadužila je sve nadležne institucije i advokatski tim da iskoriste sve raspoložive pravne mehanizme, s ciljem davanja adekvatnog odgovora na presudu tešku 90 miliona KM u korist slovenačkog preduzeća "Vijadukt".

O ovoj presudi bilo je riječi na posebnoj sjednici Vlade Republike Srpske, a kojoj su prisustvovali i Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva rekao je da u ovom sporu koji se vodio u Vašingtonu između Republike Srpske i slovenačke kompanije "Vijadukt" ima politike i da je arbitražna odluka duboko politički motivana. 

"Pitanje arbitraže je veoma složeno i vuče korjene iz 2004. godine kada je dodjeljena koncesija za izgradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas kompaniji koja je mjenjala vlasničku strukturu i kasnije ušla u vlasničku strukturu 'Vijadukta'. Vlada je 2014. godine dodijelila koncesiju za igradnju elektrane Bočac dva i tada počinju problemi sa 'Vijaduktom'", rekao je Đokić. 

On je, kako prenosi agencija Srna rekao da je "Vijadukt" još ranije pokazao nesposobnost za izgradnju tih hidroelektrana, navodeći primjer da ta firma kada je trebala da plati neku obavezu, sa svog računa nije mogla isplatiti ni "pedesetak" hiljada KM. 

"I takva firma dobije spor u arbitraži protiv Srpske koji se vodi u SAD, koja je okončana u februaru prošle godine, a odluka objavljena krajem aprila ove godine. Šta su čekali više od 12 mjeseci", istakao je Đokić dodajući da ništa o argumenata Republike Srpske nije uvaženo dok su s druge strane uvaženi svih dokumenti. 

Ministar energetike i rudarstva naveo je da nije prihvaćeno vještačenje koje je za Republiku Srpsku radio "Dilojt", a da je prihvaćeno vještačenje "nekih tamo koji zastupaju tu kompaniju". 

Inače, prema presudi Vlada RS mora isplatiti 90 miliona KM slovenačkoj firmi zbog raskinute koncesije za gradnju hidroelektrane na Vrbasu.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije