BiH

Adem Kostrjevac, optuženi za silovanje trudne Srpkinje, izručen BiH

Adem Kostrjevac, optuženi za silovanje trudne Srpkinje, izručen BiH
Foto: Srna | Adem Kostrjevac, optuženi za silovanje trudne Srpkinje, izručen BiH

SARAJEVO - Službenici Granične i Sudske policije BiH su nakon izručenja na teritoriju BiH lišili slobode Adema Kostrjevca (59) koji se potražuje zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Protiv Kostrjevca je Posebno odjeljenje za ratne zločine podiglo optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u saradnji s partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Nakon podizanja optužnice, sproveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH.

Posebno odjeljenje za ratne zločine traga za optuženim kojem se na teret stavlja da je tokom 1992. godine na području Zvornika, u svojstvu pripadnika takozvane Armije BiH, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve srpske nacionalnosti.

Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći, navedeno je u saopštenju.

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost partnerskim institucijama u SAD, Ministarstvu pravde, na saradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su učestvovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.

U saopštenju se dodaje da Tužilaštvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inostranstvu i intenzivno se preduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije