BiH

Ađijusov izvještaj: Do kraja 2020. presuda po žalbi u slučaju Mladića

Ađijusov izvještaj: Do kraja 2020. presuda po žalbi u slučaju Mladića
Foto: Ilustracija | Ađijusov izvještaj: Do kraja 2020. presuda po žalbi u slučaju Mladića

NJUJORK - Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Karmel Ađijus predstavio je Savjetu bezbjednosti UN 15. izvještaj o napretku u radu Mehanizma.

U izvještaju su navedene sudske i druge ključne aktivnosti u posljednjih šest mjeseci.

Ađijus je u izvještaju naveo da se očekuje da će do kraja sljedeće godine biti donesene presude u vezi sa ponovnim suđenjem protiv bivših čelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kao i sa žalbom protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

On je naglasio da će 2020. godina biti ključna godina za Mehanizam, jer će se završiti većina pravosudnog posla, čime će se omogućiti usredsređivanje na rezidualne funkcije.

Ađijus je istakao da se raduje saradnji sa Savjetom bezbjednosti UN u vezi sa izvještajem za 2020. godinu. Predsjednik Mehanizma govorio je i o ozbiljnosti kojom MMKS pristupa takvim odgovornim postupcima i da je Mehanizam spreman za iskren razgovor.

Kao jedan od prioriteta, Ađijus je naveo i potrebu da se nastavi pojačana saradnja kako sa članicama Savjeta bezbjednosti tako i uopšte sa članicama UN.

Na kraju obraćanja, Ađijus je dodao da je uvjeren u podršku međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije