BiH

Afera "Respiratori": U informaciji za Vladu dodata rečenica o kupovini 100 respiratora

Afera "Respiratori": U informaciji za Vladu dodata rečenica o kupovini 100 respiratora
Foto: Fena/Arhiva | Afera "Respiratori": U informaciji za Vladu dodata rečenica o kupovini 100 respiratora

SARAJEVO - Načelnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Enes Memić rekao je danas pred Sudom BiH u nastavku suđenja premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM - da je u informaciju koja je dostavljena Vladi FBiH Sanita Alagić dodala rečenicu o kupovini 100 respiratora.

U vrijeme nastanka pandemije 2020. godine, Memić je obavljao funkciju sekretara FUCZ, te pripremao sav materijal i slao pozive za sjednice federalnog Kriznog štaba, na čijem je čelu bila ministar finansija Jelka Milićević.

Memić, koji je na toj poziciji zamijenio optuženog Fahrudina Solaka, je potvrdio da je došlo do izmjene u Štabu, te da je broj članova smanjen.

Novalićev branilac Vasvija Vidović navela je da je tražila od FUCZ-a da dostave kopiju originala informacije o aktivnostima Uprave s ciljem otklanjanja pandemije, a koja je dostavljena Vladi FBiH na odlučivanje.

Memić je rekao da je u medijima pročitao da postoji nedoumica oko jedne rečenice koja je dodata u toj informaciji, te da je zbog toga napravio "malu istragu" u FUCZ-u.

On je naveo da je u Sektoru za zaštitu i spasavanje FUCZ-a pronašao informaciju koju je usvojio Krizni štab, ali u kojoj nema te rečenice, prenijeli su federalni mediji.

Potom je u Sektoru za finansije i budžet, koji je vodila Sanita Alagić, dobio istu informaciju, ali sa dodatom rečenicom da je obavljena kupovina 100 respiratora.

Na pitanje sudije Branka Perića kako zna koja informacija je upućena prema Vladi FBiH, Memić je odgovorio: "Sanita Alagić mi je potvrdila da je ona dodala rečenicu i da je informacija s tom rečenicom upućena u Vladu".

Memić je, odgovarajući na pitanja sudija, naveo da mu Alagićeva tada nije objasnila zašto je dodala tu rečenicu.

U nastavku je odbrana optužene Jelke Milićević predočila nekoliko mejlova koje joj je slao Memić, a tiču se obavijesti o zakazivanju sjednica.

Odbrana je navela da se iz tih mejlova može jasno vidjeti da Milićevićeva tada više nije imala ovlaštenja u zakazivanju sjednica Kriznog štaba, već da su one zakazivane prema zahtjevu načelnika Solaka, a bez konsultacije sa komandantom Štaba Jelkom Milićević.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH (FBiH) Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije