BiH

Afera prisluškivanje: Nalogodavac jači od institucija vlasti

Afera prisluškivanje: Nalogodavac jači od institucija vlasti
Afera prisluškivanje: Nalogodavac jači od institucija vlasti

BANJALUKA - Nalogodavac nelegalnog prisluškivanja oko 5.000 građana BiH još je moćniji i jači od institucija vlasti, koje ni nakon dva mjeseca nisu dale odgovor na pitanje zbog čega je i u koje svrhe to nezakonito rađeno.

"To je logičan zaključak i očigledno je da je nalogodavac još moćniji. Moraju se dati odgovori na pitanje masovnog prisluškivanja. Jednostavno zbog čega je prisluškivan toliki broj ljudi", rekao je Ivo Miro Jović, visokopozicionirani član HDZ BiH.

Jović je komentarišući činjenicu da ni nakon dva mjeseca od kada je u javnost dospjela afera "Prisluškivanje", u kojoj su Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uglavnom nelegalno prisluškivale oko 5.000 telefona građana, rekao da je to jedan od ključnih momenata sigurnosti bh. građana.

"Ključna je stvar ko je izdao naloge i kako dolazimo u poziciju da budemo prisluškivani. Na to pitanje jedino odgovor može dati Tužiteljstvo BiH", naglasio je Jović.

Dragomir Keserović, profesor na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu, tvrdi da u BiH imamo paralelne kontrole i nadzor, te da se OBA i SIPA kontrolišu po etničkom i stranačkom principu, odnosno da onaj ko ima direktora ili načelnika sektora to i kontroliše.

"Tužilaštvo nema snage i opterećeno je brojnim slabostima i brojnim problemima", kazao je Keserović.

Nenad Stevandić, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS (NS RS), istakao je da se radi o najvećoj aferi poslije posljednjeg rata u BiH. On smatra da se odgovori na neka pitanja moraju dati javnosti.

Tužilaštvo nema snage i opterećeno je brojnim slabostima i problemima, kazao Keserović

"Radi se o najvećem grupnom ugrožavanju ljudskih prava i odgovori se moraju dati. Odbor za bezbjednost NS RS poslao je zahtjev Odboru za bezbjednost FBiH da zajedno to pokrenemo, ali još nismo dobili odgovor", kazao je Stevandić i istakao da parlament BiH to pitanje mora da otvori.

Dušanka Majkić i Drago Kalabić, poslanici SNSD-a u parlamentu BiH, i Staša Košarac, delegat SNSD-a u Domu naroda, juče nisu željeli komentarisati pitanje nelegalnog prisluškivanja.

Slavko Jovičić, novoizabrani član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obajveštajno-bezbjednosne agencije BiH i poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, rekao je juče da će na prvoj sjednici ove komisije otvoriti ovo pitanje.

"Tražiću odgovore od Tužilaštva BiH dokle je stigla istraga, a od direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije tražiću informaciju o svemu tome", kazao je Jovičić.

Podsjećamo, nakon otvaranja afere "Prisluškivanje", Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, stao je iza rada OBA i istakao da ova agencija nije služba za deratizaciju.

Ključna je stvar ko je izdao naloge i kako dolazimo u poziciju da budemo prisluškivani. Na to pitanje odgovor jedino može dati Tužiteljstvo BiH, kazao Jović

"Nanesena je nepopravljiva šteta svima u BiH. Postoje određene političke strukture, kriminalne, ali i medijske koje navode na teoriju haosa, što ni u kojem slučaju nije dobro", kazao je Špirić odmah nakon objelodanjivanja afere "Prisluškivanje".

"Nezavisne" su od 12. aprila pa nadalje razotkrile aferu "Prisluškivanje" i objavile oko 5.000 brojeva mobilnih telefona koje su uglavnom nelegalno prisluškivale OBA i SIPA, a nadležni su tada najavili akciju na razotkrivanju odgovornih za prisluškivanje. Do danas se ništa nije desilo, niti je ko preuzeo odgovornost, što se u demokratskim zemljama smatra nezamislivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije