BiH

Pratite nas na Google news

Agencija za razvoj visokog obrazovanja odbila registraciju oba javna Univerziteta u Srpskoj

Agencija za razvoj visokog obrazovanja odbila registraciju oba javna Univerziteta u Srpskoj
Foto: Velibor Tripić | Agencija za razvoj visokog obrazovanja odbila registraciju oba javna Univerziteta u Srpskoj
Uroš Vukić

BANJALUKA - Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, rekao je da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje odbila da upiše u državni registar oba javna Univerziteta iz Republike Srpske, te da je očigledno da se radi o političkoj opstrukciji.

Usmena informacija o procesu reakreditacije univerziteta dobijena je na sjednici Vlade RS koja je održana danas.

Između ostalog, Vlada Republike Srpske je dala rok od sedam dana Agenciji da upiše u registar javne univerzitete iz Republike Srpske, a u suprotnom će tražiti povlačenje srpskih članova iz Upravnog odbora Agencije kao i zamjenika direktora, te pokrenuti smjenu direktora Envera Halilovića.

Takođe, ukoliko se u tom roku ne upišu univerziteti iz Republike Srpske u registar, Vlada Republike Srpske tražiće i povlačenje rektora iz Srpske iz Rektorske konferencije BiH.

"Ovo je crvena linija koja prijeti da uruši kompletan sistem visokog obrazovanja u BiH", rekao je Rajčević.

Vlada Republike Srpske usvojila danas i Nacrt zakona o uređenju prostora i građenju kojim se, između ostalog, smanjuje rok za izdavanje građevinske dozvole sa 30 na 15 dana.

Srebrenka Golić, potpredsjednik Vlade Republike Srpske rekla je da se radi o sistemskom zakonu te da je Vlada RS usvojila i informaciju koja se odnosi na energetsku efikasnost, a u kojoj se između ostalog navodi da je samo u oblasti obrazovanja i zdravstvu potrebno obnoviti 1. 200 objekata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije