BiH

Pratite nas na Google news

Agius: I pored pandemije, nastavak procesa Mladiću i Stanišiću

Agius: I pored pandemije, nastavak procesa Mladiću i Stanišiću
Foto: Tanjug/AP arhiva | Agius: I pored pandemije, nastavak procesa Mladiću i Stanišiću
Tanjug

NJUJORK - Pandemija virusa korona poremetila je ranije usvojen raspored procesa u završnoj fazi, ali su u nastavku saslušanje po žalbi Ratka Mladića i završne riječi u dokaznom postupku u slučaju Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, izjavio je predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, Karmel Agius.

Podnoseći godišnji izvještaj pred Generalnom skupštinom UN, Agius je naglasio značaj ovogodišnje Rezolucije 2529 Savjeta bezbjednosti UN, kojom ne samo da se potvrđuje mandat Mehanizma za međunarodne krivične sudove nakon analize njegovog rada, već se i ohrabruju zemlje članice da i u buduće sarađuju sa Haškim Mehanizmom.

Naročito, kako navodi, u hapšenjima i predaji svih ostalih osumnjičenih protiv kojih su podignute optužnice pred Međunarodnim krivičnim sudom za zločine počinjene u Ruandi.

Agius je konstatovao da su Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu i rasformirani Haški tribunal dali značajan doprinos da se u svim dijelovima svijeta uspostavi zona odgovornosti i obezbijedi održiv mir, navadeno je u saopštenju Mehanizma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije