BiH

Ajhorst i Palmer: Vrijeme curi, tu smo da podstaknemo nadu građana

Ajhorst i Palmer: Vrijeme curi, tu smo da podstaknemo nadu građana
Foto: Nedžad Uglješa | Ajhorst i Palmer: Vrijeme curi, tu smo da podstaknemo nadu građana

SARAJEVO – Najvažnija poruka je da nam vrijeme curi, poručila je danas u Sarajevu Angelina Ajhorst direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

Još jedna runda razgovora i pregovora za izmjene Izbornog zakona BiH počela je jutros u Sarajevu.

"U ime EU tu smo na raspolaganju naredna tri, četiri dana, eventualno i duže kako bi obavili intenzivne diskusije sa svim onim relevantnim akterima koji itekako imaju interse kada je riječ o procesu pristupnja EU i kada je riječ o osiguranju funcionalnosti institucija i nediskriminaciji", objasnila je ona.

Dodala je da su u okviru ovog procesa u toku razgovori kako osigurati transparentne i pravične izbore "svjesni okolnosti u kojima se nalazimo a riječ je o dubokoj krizi koja vlada u BiH". 

"Sve naše aktivnosti imaju cilj da potaknu određenu nadu kod građana. U inicijalnim sastancima imali smo priliku da razgovaramo sa predstavnicima civilnog sektora i nevladinim organizacijama. Čekaju nas brojni drugi sastanci. Cilj je osigurati održavanje izbora u oktobru naredne godine na način koji je pravičan, nediskrimitoran i funkcionalan. Ovaj paket integriteta kod procesa izvornih reformi još je na nivou ideja. Još ništa nije razmatrano u smislu konkretnih prijedloga niti smo došli do nivoa detalja", objasnila je  Ajhorst.

Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu koji je takođe ponovo stigao u BiH skupa s Ajhorstovom kazao je da je tu sa partnerima iz Evropske unije, da podrže nastojanja za postizanje dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornoj reformi. 

"Želimo reći da Sjedinjene Američke države podržavaju teritorijalni integriteti i suverenitet BiH. Smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma jako važna za funkcionalnost BiH, za kretanje BiH putem napretka ka evropskim i evroatlanskim institucijama", naglasio je Palmer.

On je naglasio da su sa predstavnicima civilnog društva razgovarali o integritetu izbornoga procesa i da taj proces uspije u parlamentu. 

"Važno je da izbori u BiH budu transparentni, fer i korektni da građani budu sigurni i da vjeruju da njiohov glas jeste važan da se njihovi glasovi čuju, odnosno da rezultati izbora odražavaju volju građana. Tu smo da podržimo ovaj proces, da podržimo BiH", rekao je Palmer.

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu od jutros u 7.00 sati počeli su razgovori diplomata.

Kod domaćina, šefa Delegacije Johana Zatlera prvo su stigli američki ambasador Erik Nelson i američki izaslanik zadužen za Izborni zakon Metju Palmer.

Potom je u zgradu ušao i visoki predstavnik kojeg RS ne priznaje Kristijan Šmit, a potom i predstavnica EU Angelina Ajhorst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije