BiH

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu
Foto: Fena/Arhiva | Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

SARAJEVO - Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst, u telefonskim razgovorima s političkim liderima u BiH, apelovala je na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme.

Ajhorstova je razgovarala putem telefona s političkim liderima Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

"Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Kako stoji u saopštenju, direktorica Ajhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti. 

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Ajhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, Metjuom Palmerom, od 27. do 30. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije