BiH

Akcize na gorivo korak bliže suspenziji

Akcize na gorivo korak bliže suspenziji
Foto: ilustracija | Akcize na gorivo korak bliže suspenziji

SARAJEVO, BANJALUKA - Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu u prvoj komisijskoj fazi podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na naftne derivate na šest mjeseci.

Ovo zakonsko rješenje je, inače, na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda parlamenta BiH.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije, istakla je da predloženi zakon ima niz nedostataka, zbog čega je najavila da će u narednoj fazi njegovog razmatranja uložiti amandmane kako bi se ta pitanja riješila.

Poslanik Denis Zvizdić pozdravio je zeleno svjetlo koje je juče dala Komisija te očekuje da će gorivo pojeftiniti.

"To u praksi znači pomoć građanima i privredi putem smanjenja cijena goriva do 0,50 KM po litru", naveo je Zvizdić.

Oglasio se i delegat Saša Magazinović, te naveo da je Komisija za finansije i budžet Doma naroda podržala zakon. Kako je on naveo na Twitteru, za su glasali Denis Bećirović, Amir Fazlić i Dušanka Majkić, dok su uzdržane bile Marina Pendeš i Lidija Bradara, a protiv nije glasao niko.

"Ako ukinemo akcize, gorivo će znaćajno pojeftiniti. Zdrav razum i primjeri iz regije kažu - da", naveo je Magazinović.

Predloženim izmjenama zakona akcize na naftne derivate bi iznosile nula KM, a ova mjera zaštite stanovništva, koje je pogođeno inflatornim kretanjima, primjenjivala bi se šest mjeseci.

U međuvremenu, donekle ohrabrujuće vijesti stigle su juče s nekolicine benzinskih pumpi u BiH, gdje je gorivo nastavilo da pojeftinjuje, pa su zabilježeni i primjeri da litar, nakon dužeg vremena, košta ispod tri marke. Takvi primjeri su, međutim, još rijetki.

Tako je na jednoj pumpi u Novom Travniku super 95 juče koštao 2,96 KM, koliko je trebalo izdvojiti za litar ovog goriva i na jednom prodajnom mjestu u Fojnici, a takav primjer zabilježen je i u Vitezu.

S druge strane, u Banjaluci je danas, prema dostupnim podacima, BMB 95 koštao od 3,05 do 3,49, a za litar evrodizela pet trebalo je izdvojiti od 3,25 do čak 3,61 KM.

Pokušali smo saznati i kakve se cijene mogu očekivati narednih dana, ali odgovore iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije