BiH

Akcize pred poslanicima treći put

Akcize pred poslanicima treći put
Akcize pred poslanicima treći put
Mirsada Lingo-Demirović

SARAJEVO - Predstavnički dom parlamenta BiH održaće u srijedu vanrednu sjednicu, na kojoj će se naći set zakona koji se odnosi na uvođenje akciza na naftu i naftne derivate, što će značiti dodatnih 15 feninga na ove derivate.

Iz Saveza za promjene i dalje su  čvrsti u stavu da neće podržati akcize, jer su one dodatni namet za građane BiH, ali  i za poljoprivredni sektor, koji je, kako tvrde oni, a i poljoprivrednici, na koljenima.

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH,  ističe da još ne zna da li će SNSD prisustvovati sjednici. Naglašava da akcize mogu proći i bez poslanika ove stranke, a što se tiče Doma naroda BiH, Majkićeva objašnjava da je dovoljno da u svakom klubu delegata budu po tri "za".

Njen kolega Mirsad Isaković (SBB) kaže da će SBB podržati set zakona o akcizama. Međutim, kako ističe, njega više brine objašnjenje zbog čega se donosi taj zakon, koje je prvi put čuo nakon sjednice Vijeća ministara.

"U tom objašnjenju stoji da su akcize nužne zbog  naplate kredita.  I to me zabrinjava jer je zaduženost milijardu KM, a budžet institucija BiH je 950 miliona KM. To znači da ubrzano idemo prema grčkom scenariju", kazao je Isaković, koji ističe da vjeruje da će u Predstavničkom domu BiH akcize biti usvojene, te da je, kada je Dom naroda u pitanju, "palica" u rukama SNSD-a.

"U Federaciji BiH će zakon imati potrebnu većinu", rekao je Isaković.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković slaže se sa ocjenom nekih svojih kolega da BiH ide prema grčkom scenariju.

"Ne možemo podržati dodatni namet građanima BiH. Neće samo poskupjeti nafta i naftni derivati, to sve povlači za sobom poskupljenje i drugih životnih namirnica", kazao je Novaković, upozorivši da je najveći problem  BiH to što nema proizvodnje, što  BiH nema čime pokriti  to što se zadužuje.

I Borislav Bojić (SDS), poslanik u Predstavničkom domu, kaže da je poznato da njegova partija neće podržati akcize.

Oglasili su se i poljoprivrednici iz oba entiteta, koji su, očekivano, poručili da će poljoprivredi u BiH biti nanesena velika šteta.

"Ova odluka bez prethodne odluke o uvođenju plavog dizela je još jedan potez u pokopu poljoprivredne proizvodnje u BiH, koju mi seljaci ne možemo tolerisati. Zar mi treba da gradimo autoputeve koje ne koristimo, da bi ih koristio neko drugi kada mi propadnemo, a oni dođu da se bave poljoprivredom", saopštili su poljoprivrednici, koji navode da se slažu sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, da u okruženju postoje modeli nameta za izgradnju autoputeva, ali podsjećaju da isto tako postoji model plavog dizela i pitaju da li je ovo što se radi realno.

"Moramo naglasiti da je nerealno da je gorivo oslobođeno akciza i putarina za avio-saobraćaj, željeznice, termoelektrane, rudnike i kamenolome, a za poljoprivredu nije. To nije slučaj u okruženju", navode poljoprivrednici.

Vijeće ministara BiH u utorak je na sjednici donijelo odluku o upućivanju zakona o dopuni Zakona o akcizama u parlamentarnu proceduru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije