BiH

Ako ne bude popisa stanovništva u BiH, biće u RS

Ako ne bude popisa stanovništva u BiH, biće u RS
Ako ne bude popisa stanovništva u BiH, biće u RS

BANJALUKA - Čelnici SNSD-a, DNS-a i SP-a, tri vladajuće parlamentarne stranke u RS, usaglasili su juče u kabinetu premijera RS Milorada Dodika platformu o zajedničkom nastupu po bitnim pitanjima u RS i BiH.

Platforma od pet tačaka sadrži smjernice o eventualnim razgovorima o ustavnim promjenama, popisu stanovništva, plasmanu sredstava za lokalne zajednice, ulasku u NATO, kao i o stanju u privredi RS.

Govoreći o ustavnim promjenama, Dodik je rekao da je stav koalicionih partnera da one nisu prioritet u narednom periodu, jer o njima, kako je rekao, ne zavisi niti približavanje EU niti zatvaranje OHR-a.

On je izrazio nezadovoljstvo činjenicom što se, kako je rekao, RS ne tretira kao jedna od strana potpisnica Aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prema njegovim riječima, visoki predstavnik je obavezan da podnosi izvještaje stranama potpisnicama, što on ne čini, a jedini relevantan organ za predstavljanje stavova RS je njen parlament.

Govoreći o popisu stanovništva, Dodik je naveo da je usaglašeno da bude pripremljen zakon o popisu RS i stavljen u proceduru za donošenje.

"Ako vidimo da ovakav zakon na nivou BiH nije moguć, mi ćemo uraditi popis na nivou RS 2011. godine. Neki su rekli da to nije ono što traži Evropa, ali mi ćemo to uraditi, pa ako se nekom ne sviđa, neka te podatke ni ne uzima", rekao je Dodik.

Petar Đokić, lider socijalista, naveo je da popis nije bitan samo zato da se vidi koliko ima Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Mnogo je važnije da znamo koliko imamo ljudi u ovoj zemlji, da li nam trebaju škole ili starački domovi, da li nam trebaju fabrike, putevi i pruge, gdje to graditi i kako to urediti, koliko ima domaćinstava, koliko ima traktora, da bismo mogli planirati razvoj ove zemlje", rekao je Đokić.

Dodik je rekao da nije protiv ulaska BiH u NATO, ali je istakao da koalicija podržava ideju da o tome odluče građani RS i FBiH na odvojenim referendumima, nakon čega bi na osnovu rezultata bio formulisan stav zajedničkih institucija BiH.

Dodik je kazao da je na sastanku konstatovano da je u RS došlo do pada privredne aktivnosti zbog toga što su komercijalne banke ograničile kreditne plasmane za privredu RS, što, kako je naglasio, mora biti promijenjeno. Ukoliko se to ne desi, Dodik je upozorio da će Vlada u narednih nekoliko mjeseci donijeti odluku o povlačenju depozita javnog sektora iz tih banaka.

"Nema privrede bez kredita i ukoliko su poslovne banke spremne da više sarađuju sa privredom, otvore svoje potencijale i ne smanjuju svoje plasmane u RS, imaće naše depozite koje nisu mali. Ako toga ne bude, mi ćemo naše depozite povući iz tih banaka", rekao je Dodik.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, najzadovoljniji je odlukom o plasmanu sredstava lokalnim zajednicama u vidu podrške njihovim razvojnim projektima.

"Drago mi je da je stav naših partnera da opštinama sredstsva odmah budu prebačena u cjelokupnom iznosu da bi razvojni programi opština dobili dobru injekciju koja će poslužiti za realizuju mnogih investicija započetih u opštinama", rekao je Pavić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je nagovijestio da će njegova partija u parlamentarnu proceduru na nivou BiH uputiti zakon o medijima, koji će, kako je pojasnio, biti sličan onome usvojenom u Srbiji.

"U Čekinom izvještaju ima zlonamjernih stvari"

Vlada RS podržava nezavisnu revizorsku službu, ali u nedavno objavljenim izvještajima ima zlonamjernih stvari koje ne bi trebalo tamo da se nalaze, rekao je premijer RS Milorad Dodik.

"Glavni revizor Boško Čeko mi je lično rekao da nema kriminalnog djela. Mi ćemo poštovati preporuke, ali mislim da se pretjeralo u kvalifikacijama koje su date", rekao je Dodik.

Govoreći o negativnom izvještaju za Investiciono razvojnu banku, Dodik je rekao da je javni interes u IRB-u zaštićen.

"Jer čak i kad klijent koji je uzeo sredstva ne vrati poslovnoj banci kredit, poslovna banka mora da vrati RS taj novac. Ne može da bude bolji način zaštite javnog interesa, ali Čeko o tome ne priča", naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije