BiH

Pratite nas na Google news

Alminku Islamoviću kazna preinačena na tri godine zatvora

Alminku Islamoviću kazna preinačena na tri godine zatvora
Foto: Ilustracija | Alminku Islamoviću kazna preinačena na tri godine zatvora
N.N.

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Alminka Islamovića na tri godine zatvora za zločine nad srpskim civilima u tadašnjem Bosanskom Brodu 1992. godine, koji je prvostepeno bio usuđen na 14 mjeseci zatvorske kazne.

Ovo vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu odbrane optuženog Islamovića, dok je žalba Tužilaštva BiH djelimično uvažena, te je navedena presuda preinačena u pogledu odluke o kazni zatvora, saopšteno je iz Suda BiH.

Islamović je 1. aprila osuđen za dvije tačke iz optužnice i to za nečovječno postupanje i otuđenje imovine srpskih civila na području tadašnjeg Bosanskog Broda, dok je za osam tačaka optužnice oslobođen.

Protiv navedene presude Tužilaštvo BiH izjavilo je žalbu i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu, ukine presudu i odredi održavanje pretresa.

Žalbu protiv osuđujućeg dijela prvostepene presude uložila je i odbrana osuđenog, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno utvrđenog stanja, odluke o krivičnoj sankciji, te zbog odluke o troškovima krivičnog postupka.

Islamoviću je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 25. oktobra 2017. do 6. aprila 2018. godine.

Islamović je optužen jer je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatvoreni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Poleta".

Njemu je na teret stavljeno i odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Optužnica protiv njega je potvrđena 26. januara 2018. godine, a glavni pretres, koji je počeo 12. marta 2018. okončan je 18. marta ove godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije