BiH

Ambasada Rusije zabrinuta zbog izjave OEBS-a u BiH: Grubo miješanje u unutrašnje procese

Ambasada Rusije zabrinuta zbog izjave OEBS-a u BiH: Grubo miješanje u unutrašnje procese
Foto: bih.mid.ru | Ambasada Rusije zabrinuta zbog izjave OEBS-a u BiH: Grubo miješanje u unutrašnje procese

SARAJEVO - Ambasada Ruske Federacije u BiH ocijenila je da je poziv Misije OEBS-a u BiH nadležnim vlastima u Republici Srpskoj da ne usvajaju zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija očita zloupotreba ovlaštenja i pozvala rukovodstvo te misije na objektivnije i nepristrasnije sagledavanje stvarnosti u BiH.

"Zabrinuti smo zbog nedavne izjave Misije OEBS-a u BiH, objavljene na zvaničnom portalu organizacije. Između ostalog, u njemu je apel prema vlastima Republike Srpske da prekinu usvajanje tzv. zakona o stranim agentima", saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ruska Ambasada ovaj korak terenske kancelarije smatra grubim miješanjem u unutrašnje političke procese suverene BiH i očitu zloupotrebu ovlaštenja.

"Izaziva žaljenje činjenica da ovaj napad na Republiku Srpsku nije prvi u kontekstu pritiska Misije na Banjaluku o pitanju ljudskih prava. Uočavamo vidljivu neravnotežu u pristupima OEBS-a bosanskohercegovačkim entitetima, koja teži kritici samo prema Republici Srpskoj", naveli su iz Ambasade Ruske Federacije, prenosi Srna.

U saopštenju se posebna pažnja skreće na činjenicu da su zakoni slični onom koji se razmatra u Republici Srpskoj već dugo godina na snazi u zemljama tzv. civilizovanog zapadnog svijeta, uključujući i SAD, a da pritom, "ne izazivaju bilo kakvu alergijsku reakciju OEBS-a".

Iz Ambasade Rusije napomenuli su da je prema tvrdnjama vlasti Republike Srpske riječ o inicijativi razrađenoj po američkom modelu i da je u ovom slučaju očigledna politika dvostrukih aršina u djelovanju OEBS-a.

"Izuzetno je važno da se rad obavlja vodeći računa o interesima svih konstitutivnih i drugih naroda u BiH u striktnom skladu sa mandatom koji je Misija dobila", dodaje se u saopštenju.

Misija OEBS-a u BiH pozvala je nadležne vlasti u Republici Srpskoj da ne usvajaju zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, čiji će Prijedlog Narodna skupština Republike Srpske razmatrati na sjednici zakazanoj za sutra.

Povezana vijest: Zakon o stranim agentima udaljava BiH od EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije