BiH

Ambasada SAD i OEBS: Hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za hrabrost

Ambasada SAD i OEBS: Hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za hrabrost
Foto: N.N. | Ambasada SAD i OEBS: Hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za hrabrost

Ambasada SAD u BiH i Misija OEBS u BiH pozdravljaju sastanak vjerskih lidera Hercegovine – biskupa mostarsko-duvanjskog Petra Palića, muftije mostarskog, Salema ef. Dedovića i vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Kako je navedeno u saopštenju Ambasada SAD i Misija OEBS u BiH prepoznaju ulogu vjerskih zajednica u promociji mira, pomirenja  međusobnog razumijevanja. 

"Međureligijski dijalog u Hercegovini će umnogome koristiti Gradu Mostaru i cijeloj zemlji. Nadamo se da će današnji sastanak biti uvod u još mnoge plodotvorne razgovore između mostarskih vjerskih poglavara", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, ovakvi zajednički sastanci snažan su signal sljedbenicima ovih religija da vrijedi raditi na miru i pomirenju.  

"Sjedinjene Države i Misija OEBS u BiH čvrsto vjeruju da je baš ovo poruka potrebna građanima Mostara i cijele BiH. Hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za pokazanu hrabrost, dijalog i vodeće napore na pomirenju. Apelujemo na političke lidere u Mostaru i širom BiH da češće sa vjerskim liderima rade na rješavanju pitanja koja predstavljaju problem za vjerske zajednice i vjernike koje one predstavljaju", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije