BiH

Ambasada SAD odgovorila Vučiću

Ambasada SAD odgovorila Vučiću
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Ambasada SAD odgovorila Vučiću

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu odgovorila na pitanje koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio, a u kojem ih je upitao "gde u Dejtonskom mirovnom sporazumu stoji da državna imovina pripada Bosni i Hercegovini".

Iz Ambasade SAD su istakli da "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini".

"Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brajen naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: 'Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi'", navodi se u saopštenju, u kojem su poslali i link s tekstom govora 0'Brajena, prenosi "Klix".

U obraćanju iz februara ove godine Jamesa O'Brajena, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

"Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima", rekao je tada O'Brajen.

Reakcija Vučića uslijedila je nakon što je Ambasada SAD nazvala zaključke "svesrpskog sabora" opasnim, te da Republika Srpska nije država i da ne može postojati izvan Bosne i Hercegovine.

Vučić je sinoć prvo najavio reakciju, rekavši da Amerikanci neće imati odgovor, a danas je isti javno objavio na svom Instagram profilu.

Povezana vijest:

Vučić upitao američku ambasadu u BiH: "Gde to piše?" (VIDEO)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije