BiH

Ambasada SAD reagovala na Zaključke Narodne skupštine RS

Ambasada SAD reagovala na Zaključke Narodne skupštine RS
Foto: Ambasada SAD | Ambasada SAD reagovala na Zaključke Narodne skupštine RS

SARAJEVO - Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji RS juče progurali kroz NS RS predstavljaju direktan napad na državnu strukturu BiH i Dejtonski mirovni sporazum, navodi se u reakciji Ambasade SAD u BiH.

"Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratiji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana RS njihovih temeljnih prava i sloboda", stoji u saopštenju u kojem se dodaje:

"Nije iznenađujuće da su gospodin Dodik i njegove ulizice napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti. Nacrt Izbornog zakona RS koji je usvojen juče uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem. To je još jedan primjer destruktivne, antidejtonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euro-atlantske institucije. I nemojte se zavaravati, napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku."

Iz Ambasade SAD ističu da ako Dodik želi olakšati zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, može to uraditi angažovanjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje koncenzusa i kompromisa, kao i prihvatanjem reformi koje su u skladu sa evropskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja.

Povezana vijest: Parlament Srpske usvojio Nacrt izbornog zakona Srpske

"Jučerašnja sjednica NSRS još je jedan dokaz da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Republike Srpske i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za sopstvene političke i finansijske interese", saopštili su iz Ambasade SAD.

Poručeno je i kako Sjedinjene Amerčke Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastaviće koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidejtonsko djelovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije