BiH

Ambasada SAD se oglasila o Izbornom zakonu RS i rezoluciji o Srebrenici

Ambasada SAD se oglasila o Izbornom zakonu RS i rezoluciji o Srebrenici
Foto: Fena / Arhiva | Ambasada SAD se oglasila o Izbornom zakonu RS i rezoluciji o Srebrenici

SARAJEVO - Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i antidejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u Republici Srpskoj osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH, saopštila je Ambasada SAD u BiH.

"Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Dejtonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije", naveli su iz Ambasade SAD.

Saopštili su i kako je za svaku osudu "neodgovorno negiranje srebreničkog genocida od predsjednika Republike Srpske i drugih lidera iz Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i mitingu u Banjaluci".

"Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH. U Srebrenici se 1995. desio genocid. To je više puta potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde", navode iz Ambasade.

Ističu "da ništa što Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN".

"Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN-a, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom", stoji u saopštenju Ambasade SAD.

Podsjećamo, poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, usvojili su noćas novi Izborni zakon RS, koji je u republički parlament upućen na prijedlog narodnih poslanika.

Prethodno je u Banjaluci održan miting "Srpska te zove", organizovan povodom rezolucije o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

Pročitajte još: Ambasada Rusije: Amerika podstiče sukob u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije