BiH

Ambasade zapadnih zemalja i Delegacije EU u BiH reagovale na zaključke NS RS

Ambasade zapadnih zemalja i Delegacije EU u BiH reagovale na zaključke NS RS
Foto: Velibor Tripić | Ambasade zapadnih zemalja i Delegacije EU u BiH reagovale na zaključke NS RS

SARAJEVO - Ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske i Delegacije EU u BiH oglasile su se povodom današnje sjednice NSRS-a.

"Današnja odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Srpskoj je dodatni korak eskalacije. Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se dodaje, povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije.

Takođe se navodi da političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje.

"Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor", dodaje se u saopštenju.

Na kraju su zaključili da fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije