BiH

Ambasador Hrvatske u BiH pozvan na hitan sastanak zbog izjave Grabar-Kitarović

Ambasador Hrvatske u BiH pozvan na hitan sastanak zbog izjave Grabar-Kitarović
Foto: N.N. | Ambasador Hrvatske u BiH pozvan na hitan sastanak zbog izjave Grabar-Kitarović

SARAJEVO - Kancelarija hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića pozvala je ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Sabolića na hitan sastanak, a kako saznaje Fena tema je izjava hrvatske predsjednice o tome da je BiH nestabilna država pod uticajem militantnog islama.

Kolinda Grabar-Kitarović je to izjavila za  Jerusalem Post tokom posjete Izraelu, a u međuvremenu su stigle i nove osude njene izjave. 

Naime, poslije hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, izjavu hrvatske predsjednice oštro su osudili i Bošnjačko nacionalno vijeće, poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, predsjednik Jevrejske zajednice u toj zemlji Jakob Finci i ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj.

"Jasno nam je da je Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji i da pokušava da se izbori za glasove na desnici, međutim to ne treba da bude nauštrb bilateralnih odnosa sa susednim državama i uz pomoć izmišljanja spoljnih neprijatelja", saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće.

Kako navode, takve su izjave štetne i za Hrvatsku jer, kada bi bile istinite ukazivale bi na to da je Jadran pun "militantnih islamista i terorista koji se trenutno nalaze na ljetovanju".

Reis Kavazvić je hrvatsku predsjednicu nazvao primjerom "najgore vrste političara".

"Ta persona što se predsjednicom Hrvatske zove, već je od prije poznata po svojim stavovima i pokušajima dehumanizacije muslimana. To je jedna dvolična osoba, koja po muslimanskim zemljama priča jednu priču, a u Izraelu i drugim zemljama drugu", izjavio je Kavazović.

Prvi čovjek Jevrejske zajednice u BiH Finci je istakao da nije tačno da u toj zemlji dominira militantni islam. 

"Nama koji živimo u Bosni i Hercegovini apsolutno je jasno da je hrvatska predsednica polupala lončiće i da je govorila o nečemu što apsolutno ne stoji. Jasno je da u BiH žive tri naroda i ostali i bez obzira što smo pretrpili teška stradanja u proteklom ratu čini mi se da se život odvija normalno i da živimo normalno i da je najmanje mjesto i vrijeme da se govori o tome da je BiH islamistička zemlja", izjavio je Finci.

Ambasador Alkalaj koji se deklariše kao Židov, na pisanje  Jerusalem Posta reagovao je posebnom izjavom u kojoj je tvrdnje o dominaciji radikalnog islama u BiH nazvao duboko uznemirujućima.

"Ako je tačno preneseno, tvrdnje predsjednice su definitivno netačne i treba ih odbaciti", izjavio je Alkalaj dodajući da se hrvatskoj predsjednici ne može dopustiti da izmišlja neosnovane optužbe protiv susjeda, pa tako ni protiv BiH koju je opisao kao "prozapadnjačku i demokratsku državu".

 

Povezana vijest: 

Grabar-Kitarović: Netačno da sam BiH prozvala nestabilnom i povezivala s terorizmom

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije