BiH

Ambasadorka BiH pozvana na konsultacije zbog presude Mujanoviću

Ambasadorka BiH pozvana na konsultacije zbog presude Mujanoviću
Foto: Anadolija / Ilustracija | Ambasador Srbije pozvan na konsultacije zbog presude Mujanoviću

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković danas je na hitne konsultacije u Sarajevo pozvala ambasadora BiH u Srbiji Aidu Smajić povodom prvostepene presude Višeg suda u Beogradu nekadašnjem upravniku vojničkog pritvora "Ilidža" u Hrasnici Huseinu Mujanoviću zbog ratnog zločina protiv srpskih civila.

Smajićeva je pozvana na konsultacije povodom izricanja prvostepene presude Mujanoviću, koji je državljanin BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sastanak bi trebalo da bude održan u sjedištu Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u Sarajevu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas na hitan sastanak ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je juče na 10 godina zatvora nekadašnjeg upravnika vojničkog pritvora "Ilidža" u Hrasnici Huseina Mujanovića zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mujanović je osuđen zbog pritivzakonitog zatvaranja, nečovječnog postupanja, izdavanja naredbi i učestvovanja u nanošenju povreda telesnog integriteta od jula 1992. do oktobra 1992. godine.

Predsjednik Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije Slobodan Mrkajić istakao je da je, prema njegovim saznanjima, kroz hrasničke logore prošlo 350 do 400 ljudi i da je Mujanović mučio Srbe po prepisanom receptu iz logora "Musala" i "Čelebići".

"Glad, batine, ispiranje mozga, izlaganje suncu, ležanje na betonu, tjeranje na međusobnu tuču, pijenje mokraće, odvođenje na prinudni rad, klanje, pucanje u glavu, sve su to radili, na nekome više, na nekome manje", naveo je Mrkajić.

On je dodao da je među zatvorenicima bilo i žena koje su silovane, a koje, na njegovo iznenađenje, neće o tome da pričaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije