BiH

Pratite nas na Google news

Ambasadori: CIK mora doprinijeti izbornoj reformi

Ambasadori: CIK mora doprinijeti izbornoj reformi
Foto: Twitter | Ambasadori: CIK mora doprinijeti izbornoj reformi
N.N.

Kao upravno tijelo zaduženo za izbore u Bosni i Hercegovini, te kao institucija odgovorna za implementaciju reformi, Centralna izborna komisija (CIK) mora značajno doprinijeti svojom stručnošću razgovorima o izbornoj reformi, poručeno je sa sastanka koji su članovi CIK-a održali sa predstavnicima ambasada i međunarodnih institucija u BiH.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Erik Nelson, šef Misije OSCE u BiH Ketlin Kavalek, specijalni predstavnik Evropske unije Johan Zatler i visoki predstavnik Valentin Incko razgovarali su sa članovima CIK-a o prilikama za provođenje izborne reforme u zemlji tokom ove godine.

"Slažemo se sa članovima CIK-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sve. Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa", saopšteno je iz ambasade SAD-a.

Kavalek je tokom sastanka istakla da CIK igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, poručeno je iz Misije OSCE, prenosi "N1".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije