BiH

Ambasadori UO PIK osudili korake Narodne skupštine RS, Rusija se ne slaže

Ambasadori UO PIK osudili korake Narodne skupštine RS, Rusija se ne slaže
Foto: ohr.int | Ambasadori UO PIK osudili korake Narodne skupštine RS, Rusija se ne slaže sa izjavom
Srna

SARAJEVO - Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (UO PIK) pozvali su vlasti u BiH da se uzdrže od destabilišućeg ponašanja, a sve političke lidere da se fokusiraju na podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava.

Ambasadori UO PIK-a, u izjavi sa kojom se nije složila Ruska Federacija, "najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti".

U izjavi se navodi da "retorika i postupci koji podrivaju funkcionisanje BiH, uključujući bojkot institucija na nivou BiH i blokiranje vitalnih odluka, destabilizuju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu".

"Takvi potezi ne služe interesima građana BiH i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta. Revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, neprihvatljivi su", dodaje se u izjavi.

Ambasadori PIK-a ističu da je to u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima "i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH".

"Nedavno donošenje amandmana rezultat je dugotrajne pasivnosti domaćih političkih aktera, a primjenjiv je na sve građane u BiH", navodi se u izjavi.

Ambasadori UO PIK-a "naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije".

Valentin Incko, koji je ranije podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Narodna skupština Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije