BiH

Ambasadorka SAD: Raditi na ispunjavanju uslova za zatvaranje OHR-a

Ambasadorka SAD: Raditi na ispunjavanju uslova za zatvaranje OHR-a
Foto: N.N. | Ambasadorka SAD: Raditi na ispunjavanju uslova za zatvaranje OHR-a
Dejan Šajinović

NJUJORK - Sjedinjene Države podržavaju BiH kao jedinstvenu državu čija sudbina je u evroatlantskoj zajednici, rekla je Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD u UN-u, na sjednici na kojoj je Valentin Incko, visoki predstavnik, predstavio izvještaj o svom radu u proteklih šest mjeseci.

Grinfild je rekla da je vrijeme da se počne raditi na ispunjavanju 5+2 uslova i ciljeva za zatvaranje OHR-a, i potvrdila punu podršku Incku u njegovom mandatu.

Naglasila je da SAD ostaju privržene dejtonskim principima BiH kao multietničke države s neupitnim teritorijalnim integritetom i naglasila da ne postoji ničija budućnost izvan BiH.

Kao prvi prioritet naglasila je potrebu da se ojača borba protiv korupcije i kriminala od strane političkih elita i osudila, kako je naglasila, usko etničko gledanje na probleme u BiH i nacionalističku retoriku. Podržala je potrebu donošenja novog izbornog zakona u skladu s preporukama Evropskog suda za ljudska prava i Kancelarije za ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije