BiH

Američki ambasador u BiH: Ustaše su ubile stotine hiljada Srba u Drugom svjetskom ratu

Američki ambasador u BiH: Ustaše su ubile stotine hiljada Srba u Drugom svjetskom ratu
Foto: X | Američki ambasador u BiH u Donjoj Gradini: Ustaše su ubile stotine hiljada Srba

DONJA GRADINA – Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH, posjetio je stratišta u sklopu bivšeg koncentracionog logora Jasenovac u Donjoj Gradini i odao poštu žrtvama ovog zločina.

Poručio je da se građani SAD-a solidarišu sa žrtvama i preživjelima ovih zločina.

"Upravo u ovom koncentracionom logoru, jednom od deset najvećih u Evropi tokom Drugog svjetskog rata ustaške snage NDH-a ubijali su nedužne Srbe, Rome, Jevreje, Muslimane i druge. Stražari – hrvatska politička policija i ustaška milicija okrutno su mučili, terorisali i nasumično ubijali zatvorenike. Jasenovac je bio jedno od mnogih stratišta na kojima su ustaše počinile stravične zločine. Za vrijeme svoje vladavine, vlasti NDH ubile su stotine hiljada stanovnika srpske nacionalnosti iz Hrvatske, BiH, te desetine hiljada Jevreja, Roma i Muslimana. To su činjenice nekome neugodne, ali su ipak činjenice i svi imamo odgovornost da ih priznamo", rekao je Marfi.

Da bi BiH išla naprijed, kako je dodao, potrebno je da svi politički lideri u zemlji priznaju događaje iz prošlosti ma koliko bili bolni uključujući i one u vezi s Jasenovcom, te da moraju učiti mlade generacije lekcijama iz prošlosti. Istakao je da iskrivljivanje činjenica otvara užasne rane iz prošlosti i ugrožava multietničnost BiH, a ta nastojanja izjednačio je s ponovnim činjenjem zločina. 

Marfi je pozvao građane BiH da odbace mržnju i podjele i njeguju kulturu sjećanja na sve žrtve zločina, i dodao da SAD ostaju posvećene onima koji teže pomirenju, miru i pravdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije