BiH

Amidžić: Potez Hasanovića pokazuje koliko je BiH besmislena

Amidžić: Potez Hasanovića pokazuje koliko je BiH besmislena
Foto: Nezavisne novine | Amidžić: Potez Hasanovića pokazuje koliko je BiH besmislena

BANJALUKA - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je da je njegov zamjenik Muhamed Hasanović potpisao zahtjev kojim se odobravaju dodatna sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), što ne bi bilo problematično da postoji neki ekonomski rezon, te je ocijenio da to pokazuje koliko je BiH besmislena.

Amidžić je istakao da je CIK sada ne samo tijelo koje se bavi provođenjem izbora, nego počinje i da piše budžet, te na taj način dovodi u pitanje funkcionisanje svih drugih budžetskih korisnika.

"U jednoj zemlji apsurda kakva je BiH imate situaciju da CIK može da pošalje budžetski zahtjev koliko god da smatra da je neophodno i s druge strane imate situaciju da će sredstva biti obezbijeđena", naveo je Amidžić, te dodao da je njegov zamjenik juče potpisao dokument kojim se odobravaju dodatna sredstva CIK-u.

On je zapitao da li neko misli da je normalno da CIK bude ispred Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, parlamenta.

"Njih to ne interesuje, napišu zahtjev i misle da Ministarstvo to treba da odobri", rekao je Amidžić novinarima u Banjaluci, te dodao da nije spreman da odobri takav zahtjev.

On je upitao kako će funkcionisati BiH, te podsjetio da je do sada CIK tražio 150 miliona KM za sprovođenje izbora, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, ovo je ozbiljan problem koji nema ekonomsku logiku.

Amidžić je podsjetio je da ranije u obje instrukcije koje je potpisao naveo da se "ne nalaze sredstva koja su neophodna da se sprovodi takozvani Šmitov izborni zakon".

"Kolege iz opozicije su me prozivale da sam lagao, obezbijedio sredstva ali kako naš narod kaže `ako laže koza ne laže rog`. Postavlja se pitanje, ako su bila obezbijeđena sredstva zašto je Hasanović morao da obezbijedi dodatnih blizu 4,2 miliona KM za CIK", rekao je Amidžić.

On je ponovio da Ministarstvo nije obezbijedilo nijednu KM CIK-u da bi se sprovodio nametnuti zakon, kao i da je cilj bio da na izbore izađu opozicione i bošnjačke partije.

Amidžić kaže da su sve ovo dokazi da BiH apsolutno ne funkcioniše, kao i da bi se povećala funkcionalnost oba entiteta kada bi svako odlučivao o svojoj sudbini.

Govoreći o budžetu BiH, Amidžić je rekao da veliki broj institucija BiH apsolutno besmislen, kao i da se usvojenim budžetom ništa se neće promijeniti.

"Samo dva puta je u istoriji BiH usvojen budžet na vrijeme i to govori o ozbiljnosti fukcionisanja zajedničkih institucija. To je potrošački budžet. Gotovo milijardu KM ide isključivo na plate, više od 200 miliona KM na materijalne troškove", naveo je Amidžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije