BiH

Anadolija: Srbi žele srpski kanton u Federaciji BiH

Anadolija: Srbi žele srpski kanton u Federaciji BiH
Anadolija: Srbi žele srpski kanton u Federaciji BiH

Predstavnici Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine žele da u predstojećim ustavnim promjenama u tom bh. entitetu dobiju srpski kanton koji bi činile tri do četiri opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Poručili su to funkcioneri Saveza za nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika iz Drvara, Bosanskog Grahova i Glamoča, koji učestvuju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u tim opštinama i Livanjskom kantonu, a koji su formirali savez srpskih opština.  U Bosanskom Grahovu je održana prva sjednica tog tijela. Savez će se, kako je najavljeno, ubuduće sastajati jednom mjesečno, svaki put u drugoj opštini.

O osnivanju saveza srpskih opština su izvijestili i mediji u Srbiji.

Najavljeno je da će o ovoj inicijativi upoznati predstavnike SNSD-a, odnosno srpske predstavnike i u Bosanskom Petrovcu, tako ''da se i Petrovac kao četvrta opština uključi u ovaj savez“.

Srpski predstavnici, kako je navedeno, žele da aktivno učestvuju u ustavnim promjenama u Federaciji BiH, odnosno da ih spremno dočekaju.

„U zavisnosti od dinamike i rešenja koja će ponuditi te ustavne promjene, želimo da idemo i prema srpskom kantonu koji bi činile ove srpske opštine“, izjavio je šef srpskog Kluba poslanika u Skupšti Livanjskog kantona Saviša Mihajlović.

Kako je poručeno, ovo je početak saveza koji će ''djelovati kao jedan korpus s prvenstvenim ciljem zaštite Srba koji žive u Federaciji''.

Predstavnici Srba tvrde da se srpske opštine u FBiH ''zaobilaze i ponižavaju''. Mihajlović je istakao da je ideja da o zaključcima i problemima Srba u FBiH budu upoznati i svi srpski predstavnici na nivou BiH. O aktivnostima će biti upoznata i Centrala SNSD-a u Banjaluci.

Predsjedavajući Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Irfan Ajanović izjavio je za agenciju Anadolija da bi povodom osnivanja saveza srpskih opština morali reagovati organi FBiH.

''To me podsjeća na vrijeme 1991. godine i 1992. godine kada su srpski predstavnici, upravo zbog povoljnijih pozicija za pregovore u okviru međunarodne zajednice, tražili određena prostorna poboljšanja, odnosno da na temelju toga dobiju što bolje ustupke. Tako su stvarali ''srpsku BiH'' i srpske autonomne oblasti. Ishod se dobro zna. Dejtonski sporazum je pokrio sve te njihove namjere. Sada se, možda i u dogovoru između Dragana Čovića i Milorad Dodika, ponovo pokušavaju stvoriti povoljnije pozicije'', kazao je Ajanović.

Posljednji događaji, što je po Ajanoviću indikativno, dolaze nakon što je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokrenula inicijativu na izmjeni Ustava FBiH. Tvrdi da je to nedopustivo, jer cijela BiH treba biti predmet ustavnih promjena.

Dopredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i delegat u Domu naroda FBiH dr. Josip Perić iz Livanjskog kantona kazao je da je osnivanje saveza srpskih opština nastavak poznate politike.

''Ako ima indicija da se radi o protuustavnom i kažnjivom djelovanju, nešto bi se moralo poduzeti. Na sceni je politika koja jednostavno ne želi BiH kao državu. Ja ovo smatram suludim! Svi koji priznaju i podržavaju RS stvorenu na zločinima, podržavaju i ovo što se sada radi na prostoru FBiH. Došlo je vrijeme da se skinu maske i da vidimo tko što želi u ovoj državi. Za mene srpska politika iz 90-tih nikada nije ni okončana. Ali, treba pitati političke saveznike SNSD-a što misle o ovome'', rekao je Perić.

Ugledni profesor ustavnog prava i član ekspertne skupine za promjenu Ustava Federacije, koju je formirao američki veleposlanik Patrik Mun kaže za agenciju Anadolija da može biti formirano određeno tijelo radi ''davanja nekih prijedloga i inicijativa'', ali da ne smiju preuzimati nikakve kompetencije vlasti.

''Što se tiče prijedloga o srpskom kantonu unutar FBiH, svako može dati prijedloge, nema problema, neka predlažu šta god hoće… Ali, ne smiju preuzimati kompetencije vlasti. Još je rano govoriti o konkretnim rješenjima'', poručio je Trnka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije