BiH

Analiza AON-a: BiH zemlja visokog rizika od terorizma

Analiza AON-a: BiH zemlja visokog rizika od terorizma
Foto: N.N. | Analiza AON-a: BiH zemlja visokog rizika od terorizma

BANJALUKA - BiH je, prema analizi vodeće agencije u svijetu za procjenu globalnog rizika AON, zemlja sa visokim rizikom i najgora u regionu kada je riječ o riziku od terorizma i političkog nasilja.

U godišnjem izvještaju AON-a navodi se da rizik od terorističkih napada, sabotaža, štrajkova, građanskih previranja, ali i od pobuna i građanskog rata ostaje na visokom nivou i da je BiH i po tome najgora u regionu.

"Albanija i Sjeverna Makedonija imaju rejting srednjeg rizika, dok Srbija i Crna Gora imaju nizak rizik od terorizma", navedeno je u izvještaju.

Kada je riječ o opštem riziku, AON navodi da je on u BiH ostao nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, prenosi "Glas Srpske".

"I kada je riječ o opštem riziku za poslovanje, BiH je najlošije rangirana u regionu, pošto su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija označene kao zemlje sa srednjim rizikom. Politički sistem je nestabilan nakon što nije došlo do formiranja vlasti poslije opštih izbora u 2018. godini, kao i zbog razmirica između političkih i etničkih frakcija", dodaje se u izvještaju.

Profesor Fakulteta bezbjednostih nauka Univerziteta u Banjaluci Dragomir Jovičić kaže da nema razloga da se sumnja u ocjenu da je u BiH pogoršana bezbjednosna situacija, ali ističe da nema potrebe ni na koga sa strane prebacivati krivicu ili odgovornost zbog takvog stanja.

"O kakvoj političkoj stabilnosti govorimo u zemlji u kojoj hrvatskom članu Predsjedništva BiH smeta Pelješki most ili u kojoj deset mjeseci poslije izbora nije formirana legitimna vlast. Uticaj stranog faktora na političku nestabilnost i narušenu bezbjednosnu situaciju u BiH sigurno postoji, ali na BiH leži najveća odgovornost za takav izvještaj `AON-a`", naveo je Jovičić.

On je dodao da je u odnosu na prošlu godinu, migrantska kriza dodatno narušila bezbjednosnu situaciju i da je dobro ako investitori pristaju da ulože ijednu KM u BiH.

Predsjednik Foruma za bezbjednost u Banjaluci Radislav Jovičić kaže da je stabilna bezbjednosna situacija temelj za sve ostalo.

"Bezbjednost nije sve, ali bez bezbjednosti nema ničega. Bez stabilne bezbjednosne situacije nema ulaganja, ni međuetničkog razumijevanja, nema ništa, jer niko ne želi da ulaže novac u nebezbjedno područje", kaže Jovičić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije