BiH

Pratite nas na Google news

Anđelko Grahovac, kandidat BiH za ambasadora u Bernu, nepoželjan u Švajcarskoj?

Anđelko Grahovac, kandidat BiH za ambasadora u Bernu, nepoželjan u Švajcarskoj?
Anđelko Grahovac, kandidat BiH za ambasadora u Bernu, nepoželjan u Švajcarskoj?
A. Šišić

BERN, SARAJEVO - Anđelko Grahovac, nekadašnji čelnik banjalučkog SDS-a i kandidat za bh. ambasadora u Švajcarskoj, više od dva mjeseca čeka na agreman od zemlje-domaćina, te su sve prilike da bi na kraju mogao da bude odbijen.

Shodno uhodanoj diplomatskoj praksi, država-domaćin kandidatu za stranog ambasadora agreman, kojim ga potvrđuje, izdaje najduže u roku od dva mjeseca, u najgorem slučaju do 90 dana (kada su posrijedi neki duži vjerski ili državni praznici).

Međutim, nakon tog datuma kandidat se smatra nepoželjnim, te ga država koja ga je kandidirala treba povući nazad.

Zemlja prijema nikada zvanično ne odbija kandidata, no neizdavanje agremana jasan je signal da je on nepoželjan.

Informaciju je "Nezavisnim" potvrdio sagovornik iz sjedišta bh. diplomatije, ne precizirajući kakvi bi mogli da budu razlozi švajcarske vlade za moguće odbijanje ovog kandidata.

"Zahtjev za agreman za gospodina Grahovca švicarskoj strani proslijeđen je 12. maja ove godine, a tamo je diplomatskom poštom mogao da stigne najdalje 15. maja. Dakle, prošla su više od dva mjeseca i sada je već cijela kandidatura sporna", pojašnjava naš sagovornik, koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti.

Bolje upućeni smatraju da ovakav razvoj događaja nije ni neočekivan s obzirom na spornu prošlost samog Grahovca, njegovu ratnu ulogu i svojevremene ekstremističke stavove.

"Nezavisne" su bezuspješno još od petka pokušavale da stupe u kontakt sa nekolicinom funkcionera Ministarstva vanjskih poslova (MVP), uključujući i čelne ljude, koji bi mogli nešto više reći na ovu temu. 

No, ministar Igor Crnadak je službeno odsutan, kao i pomoćnik za bilateralu Amer Kapetanović.

Nakon što smo u petak pozvali njegov kabinet i dogovorili da pošaljemo pitanja, odgovor iz Kabineta zamjenika ministra Josipa Brkića je bio "da nije dostupan za medije".

Jučer smo se službeno obratili i sjedištu MVP-a, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

U prošli petak smo, pak, uspjeli da stupimo u kontakt sa samim Grahovcem, međutim on nam je poručio da ne želi da priča i da na ovu temu nema nikakav komentar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije